Σάββατο 22 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Εκβιαστική εφαρμογή της μερικής απασχόλησης

Την εκβιαστική και παράνομη εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στον κλάδο των καπνεργατών, που έγινε στην καπνική επιχείρηση της Θεσσαλονίκης «ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ», έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές, στην επιχείρηση, η οποία ανέθεσε την επεξεργασία καπνών της στο καπνεργοστάσιο «GREAT AE» με το σύστημα φασόν, εκβιάστηκαν οι 80 εργαζόμενοι να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Χαρακτηριστικό της εκβιαστικής μεθόδευσης είναι ότι μια εκλεγμένη συνδικαλίστρια που αρνήθηκε να υπογράψει απολύθηκε.

«Ενώ οι εργαζόμενοι, τονίζεται στην Ερώτηση, εργάζονταν 40 ώρες εβδομαδιαία - σύμφωνα με ρητή διάταξη της ισχύουσας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των καπνεργατών που προβλέπει τον παραπάνω εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας - εκβιάστηκαν να "συναινέσουν" σε μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας σε 35 ώρες με αντίστοιχη μείωση των άμεσων αποδοχών καθώς και της ασφαλιστικής εισφοράς (ενσήμου). Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η μείωση του εισοδήματός τους θα ξεπεράσει το 20%».

«Είναι προφανές, σημειώνουν οι βουλευτές, ότι οι επιχειρηματίες του καπνικού κλάδου, εκμεταλλευόμενοι ένα παρόμοιο προηγούμενο, καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα εικονικής διαδοχής εργοδοτών μέσα από το σύστημα του φασόν, θα επιδιώξουν να επεκτείνουν το σύστημα της μερικής απασχόλησης σ' όλο τον κλάδο των καπνεργατών. Εναν κλάδο που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να πραγματοποιήσει 100 μεροκάματα ετησίως. Με προοπτική περαιτέρω μείωσης λόγω της εφαρμογής της αντιαγροτικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που, μεταξύ των άλλων, μεθοδεύει την εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας από την Ελλάδα».

«Ο παράνομος χαρακτήρας της μεθόδευσης των παραπάνω επιχειρήσεων, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, είναι προφανής. Η καθιέρωση - μέσω συλλογικών συμβάσεων - του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας έχει χαρακτήρα απόλυτο και αναγκαστικό. Από τη μια πλευρά, έχει σκοπό να μην παραταθεί αυθαίρετα ο χρόνος εργασίας (πέραν των 40 ωρών εβδομαδιαία) και αν αυτό συμβεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να ανταμειφθεί ο επιπλέον χρόνος με υπερωριακή αμοιβή, ενώ, από την άλλη πλευρά, σκοπό έχει να προστατεύσει το δικαίωμα του εργαζόμενου σε πλήρη απασχόληση. Γιατί, προφανώς, η τεκμαιρόμενη βούληση του αντισυμβαλλόμενου στη σύμβαση συνδικαλιστικού εκπροσώπου δεν είναι να επιτρέψει στον εργοδότη τη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Και, μάλιστα, σε έναν κλάδο που πλήττεται από την ανεργία και την υποαπασχόληση».

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας ποια μέτρα πρόκειται να πάρει για την ακύρωση αυτής της εκβιαστικής μεθόδευσης του εργοδότη, καθώς και για την ακύρωση της απόλυσης της εκλεγμένης συνδικαλίστριας. Τέλος, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει για τη διασφάλιση της εφαρμογής της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των καπνεργατών, που παραβιάζεται συστηματικά και σε πολλά σημεία από τους επιχειρηματίες του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ