Το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας σταδιακά απαξιώνεται. Η αποκλειστική ευθύνη είναι της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟ, που αλλάζοντας πριν 10 χρόνια το θεσμικό πλαίσιο των κρατικών σκηνών άνοιξαν το δρόμο της απαξίωσης του ΚΘΒΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν την κατρακύλα του θεάτρου, οικονομική, καλλιτεχνική κλπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην τρέχουσα θεατρική περίοδο δεν έγιναν 674 παραστάσεις, με ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και έτσι δεν εισπράχθηκαν 310 εκατ. δρχ. από εισιτήρια.
Η καλλιτεχνική διεύθυνση με τις πέντε αίθουσες που διαθέτει το ΚΘΒΕ, θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει 40 παραγωγές έργων αντί των 7 που ανέβασε την περίοδο 2001-2002 και 9 την περίοδο 2002-2003.
Δυστυχώς, το μεγαλύτερο διάστημα της θεατρικής περιόδου οι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν ανενεργές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ακόμη δεν άνοιξε (η παράσταση πάει από αναβολή σε αναβολή) και η παιδική σκηνή άνοιξε μόλις το Φλεβάρη.
Αποκαλυπτικά είναι τα συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με παλαιότερες εποχές, που το ΚΘΒΕ είχε λιγότερη χρηματοδότηση, δε διέθετε αντίστοιχο εξοπλισμό, ούτε πολυπληθές ανθρώπινο δυναμικό, και με 2 σκηνές μόνο παρουσίαζε υπερδιπλάσιο αριθμό παραστάσεων.
Σήμερα, οι υποδομές παραμένουν ανεκμετάλλευτες, το ανθρώπινο δυναμικό αναξιοποίητο και το ταμείο του ελλειμματικό περίπου κατά 1 δισ. δρχ.