Πέμπτη 13 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Δεν είναι αμερικανικό κυρίαρχο έδαφος

Απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσιγκτον

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πρωτοφανής μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσιγκτον, όπου έκρινε ότι οι κρατούμενοι στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντανάμο της Κούβας θεωρούνται αλλοδαποί πολίτες, εκτός αμερικανικού κυρίαρχου εδάφους και δεν προστατεύονται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

Το εφετείο εξέτασε παλιότερη απόφαση δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και ανακοίνωσε ότι αυτοί δεν κρατούνται σε αμερικανικό έδαφος, καθώς οι ΗΠΑ ενοικιάζουν τη στρατιωτική βάση από την Κούβα, ενοίκιο όμως το οποίο, σημειώνεται πως, η κυβέρνηση της Κούβας αρνείται να λάβει. Η κουβανική κυβέρνηση αρνείται, γιατί δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία για την ενοικίαση που είχε υπογραφεί από τα πρότερα της κουβανικής επανάστασης καθεστώτα.

Οπως μεταδίδει το BBC, οι οικογένειες 16 κρατουμένων, ύποπτων για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ-Κάιντα, υποστήριξαν ότι αυτοί κρατούνται άδικα χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη δικαστική απόφαση, υποστηρίζοντας ότι οι κρατούμενοι στερούνται βασικών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι των 16 κρατουμένων -12 Κουβεϊτιανοί, δύο Βρετανοί και δύο Αυστραλοί- υποστήριξαν ότι επειδή το Γκουαντανάμο είναι ντε φάκτο υπό αμερικανικό έλεγχο, τότε οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα.

Την απόφαση σχολίασε και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος είπε ότι είναι «μια σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Συνολικά, στο Γκουαντανάμο κρατούνται 600 άτομα από τα τέλη του 2001, τα οποία είχαν συλληφθεί στον πόλεμο του Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ