Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 77 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο εδώλιο οι μαθητικοί αγώνες

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το 1999
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το 1999
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα 77 νέοι που δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1999 με βάση την φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, προκειμένου να χτυπήσει τους αγώνες των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο πλευρό τους βρίσκονται μαθητές, καθηγητές, γονείς και στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Το 1999, οι 77 νέοι ήταν μαθητές - μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μαθητής του 14ου νυχτερινού ΤΕΕ. Σήμερα οι περισσότεροι -με εξαίρεση του νυχτερινούς λόγω 4ετούς φοίτησης - έχουν αποφοιτήσει. Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Οι 77 νέοι κατηγορούνται ότι «παρεμπόδισαν, διατάραξαν και διέκοψαν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και παρέμειναν παράνομα στους χώρους λειτουργίας τους».

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση ποινικοποιεί τη σχολική ζωή». Ζητά «να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, όπως εκφράστηκαν τότε με τις συγκεκριμένες αποφάσεις των μαθητών, να σταματήσει άμεσα κάθε διοικητική και ποινική διαδικασία σε βάρος των συγκεκριμένων μαθητών και να αρθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Τα ΔΣ της Α΄ και της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους και προειδοποιούν ότι η επιχείρηση εκφοβισμού των μαθητών και ποινικοποίησης του αγώνα τους θα πέσει στο κενό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ