Πέμπτη 9 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Η ΜΑΡΙΑ ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗ γεννήθηκε το 1926 στο Μπιτζαριανό Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης. Στην Κατοχή περιέθαλψε Βρετανούς, που διέφυγαν την αιχμαλωσία, τροφοδότησε και περιέθαλψε άνδρες των συμμαχικών κλιμακίων και αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Στην περίοδο της χούντας, έκρυψε και φρόντισε επί τεσσεράμισι συνεχή χρόνια τον αξέχαστο αγωνιστή Στέλιο Παπαδομιχελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τελικά απέφυγε τη σύλληψη.

Η Μαρία Γαρεφαλάκη έμεινε πάντα πιστή στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Στις 12 του Μάρτη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατό της.

Το μνημόσυνό της θα γίνει την Κυριακή 12 Μάρτη στην Παναγίτσα Μασταμπά Ηρακλείου.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Γιάννη», 50.000 δρχ.

Ο σύντροφός της στη ζωή και στο κόμμα Γιώργης Γαρεφαλάκης

Τα παιδιά

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από τότε που μας άφησε ο αγαπημένος και αξέχαστος σύντροφός μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΜΠΟΣ, παλαίμαχος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος, για τη δράση του και τις προοδευτικές ιδέες του, πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες. Τα τελευταία χρόνια, πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο «Ριζοσπάστη».

Ο Χρήστος Μπόμπος πέθανε πιστός στο κόμμα του, το ΚΚΕ, και στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του προσφέρουμε για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη» 45.000 δρχ.

Καίτη Φειδάκη, Στέφανος Λουκάς, Χαρούλα Δρακοπούλου, Θωμάς Κατσαμπάς, Δημήτρης Παπαβασιλόπουλος, Παναγιώτης Σαντζαρίδης, Μανώλης Ραγκούσης, Κώστας Τσαρούχας, Ευανθία Αγγουράκη

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΤΑΥΔΑΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Μάρτη 1992, το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ Νέας Ελβετίας. Αργότερα πέρασε στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε όλες τις μάχες ως την Απελευθέρωση. Τον Αύγουστο 1944, τραυματίστηκε στο Βύρωνα σε μάχη με τους Παπαγεώργηδες. Δούλεψε στις ανατολικές συνοικίες και στην Αθήνα.

Τον Οκτώβρη 1944 ήταν φρουρά του Kόμματος στην Οθωνος. Τον Δεκέμβρη τον έπιασαν οι Εγγλέζοι, τον πήγαν στο Γουδί και από κει στο Χασάνι, σε στρατόπεδο. Απέδρασε και πήγε στην Καισαριανή. Τέλη του Δεκέμβρη του '44 τραυματίστηκε σε μάχη στο Κατσιπόδι. Με την υποχώρηση του ΕΛΑΣ από την Αθήνα, φθάνει στα Τρίκαλα. Επιστρέφει στην Αθήνα πριν από τη Συμφωνία της Βάρκιζας και δουλεύει παράνομος στην 5η Αχτίδα για ένα χρόνο.

Το 1946 αμνηστεύτηκαν τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορούνταν. Επέστρεψε στη Νέα Ελβετία και γίνεται μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ. Συλλαμβάνεται το Δεκέμβρη του 1946. Εξορίζεται για ένα χρόνο στην Ικαρία. Με την επιστροφή του επανασυνδέεται με το Κόμμα και το Μάη του 1948 τον στέλνουν ξανά στην Ικαρία. Το Φλεβάρη του 1949 συλλαμβάνεται και πάλι και εξορίζεται αυτή τη φορά στη Μακρόνησο, στο 4ο στρατόπεδο στο Α` Τάγμα Σκαπανέων. Τον ντύνουν στρατιώτη. Πέρασε όλα τα βασανιστήρια της Μακρονήσου. Περνά Στρατοδικείο και απαλλάσσεται. Στη Μακρόνησο κρατήθηκε ένα χρόνο περίπου.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εντάσσεται στην ΕΔΑ ως γραμματέας των Αργυροχρυσοχόων Επαγγελματιών Αθήνας.

Στη δικτατορία των συνταγματαρχών, έπαθε έμφραγμα. Νοσηλεύτηκε στον «Ευαγγελισμό». Πήγαν να τον πιάσουν, αλλά, λόγω της κατάστασής του, οι γιατροί δεν το επέτρεψαν.

Μετά την ανάρρωσή του συνδέθηκε με το ΚΚΕ και δούλευε στους επαγγελματίες για την ανασυγκρότηση της ΔΗΚΕΒΕ. Οργανώνει το συνεταιρισμό των αργυροχρυσοχόων και είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Μένει πιστός στο κόμμα ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και για την αντίσταση του Βύρωνα προσφέρω 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο Ριζοσπάστη».

Η γυναίκα του

* * *

Συμπληρώνονται 4 μήνες από τότε που έφυγε ο αγωνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΩΠΟΥΛΟΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τον προεκλογικό αγώνα.

Π. Σ.

* * *

Στις 28 Φλεβάρη 2000 η ελληνική Κοινότητα της Τσεχίας και το κομμουνιστικό κίνημα, έχασαν ένα άξιο τέκνο της πολιτικής προσφυγιάς. Υστερα από σκληρή πάλη με τον καρκίνο, έχασε τη μάχη ο ΗΛΙΑΣ ΖΓΚΑΦΑΣ. Γεννήθηκε το 1936 στο χωριό Γέρμα της Καστοριάς. Το 1948, με τον Εμφύλιο, βρίσκεται, μαζί με χιλιάδες άλλα κυνηγημένα Ελληνόπουλα, στην Τσεχοσλοβακία. Παίρνει πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πράγας. Δούλεψε 25 χρόνια ως ιστορικός σε μουσεία, έκανε μεταφράσεις, δούλεψε ως διερμηνέας, δίδαξε την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Πράγας και συνεργάστηκε στην έκδοση του ελληνοτσεχικού λεξικού.

Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στην ελληνική Κοινότητα της Πράγας, της οποίας υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος.

Ο Ηλίας Ζγκάφας έμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος, συνέχισε τη δράση του μέσα από την ελληνική Κοινότητα.

Σε όλη του τη ζωή, παρέμεινε σεμνός, ανιδιοτελής, συνεπής ιδεολόγος, με λίγα λόγια, ένας πραγματικός άνθρωπος.

* * *

Στη μνήμη της ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΣΟΠΑΝΗ από τον Κοσμά Κυνουρίας, η οποία από τα εφηβικά χρόνια της αγωνίστηκε για τη λευτεριά της πατρίδας, την ειρήνη και τη δημοκρατία, προσφέρω 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό της σύντροφο.

Αθηνά Τσιγκάρη

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ, τεχνίτη Μετάλλου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συνδικαλιστή και συνειδητού κομμουνιστή ως το τέλος της ζωής του, προσφέρω στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 10.000 δρχ. για τις εκλογές.

Γ. Λεμονίδης - Θεσσαλονίκη

* * *

Στη μνήμη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, η σύζυγός του Ευαγγελία Ελευθερίου και η κόρη τους Φαίδρα προσφέρουν για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εύοσμου Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ