Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΕ
Για δήθεν Παιδεία - αγαθό... μέσω της αγοράς

Προς «Λισαβόνα Νο 2», δηλαδή παραπέρα προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου

Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα στη διεκδίκηση και του δικαιώματος στην Παιδεία
Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα στη διεκδίκηση και του δικαιώματος στην Παιδεία
Με διακηρύξεις για Παιδεία που θα δημιουργεί «ολοκληρωμένους» ανθρώπους, αλλά με αποφάσεις που προωθούν ανοιχτά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία αναφέρεται στην αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έληξε η Ατυπη Σύνοδος Υπουργών Παιδείας την Κυριακή. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Παιδείας, μπήκαν τα θεμέλια ώστε η Ευρώπη να αναζητήσει μια «Λισαβόνα Νο 2» που θα συμπληρώνει την πρώτη και θα την εξειδικεύει στο χώρο της Παιδείας. Στο πλαίσιο αυτό, το άτυπο συμβούλιο κατέληξε στην ανάγκη να αναδειχτεί η εκπαίδευση ως αυτοτελής αρχή, με αύξηση της χρηματοδότησής της, κάτι που θα ζητηθεί να περιληφθεί στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από μία προσπάθεια εξωραϊσμού της διαμόρφωσης μιας Παιδείας, η μορφή και το περιεχόμενο της οποίας όλο και περισσότερο υπάγεται στις ανάγκες της αγοράς και που όπως διαφάνηκε από την άτυπη σύνοδο, σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να κινείται. Σε δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου όσο και η Κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα Παιδείας Βίβιαν Ρέντινγκ έκαναν λόγο για μια Παιδεία που θα δημιουργεί ολοκληρωμένους ανθρώπους, για μια ΕΕ που θα είναι «ένωση αξιών», υποδηλώνοντας στην πραγματικότητα μία ανησυχία για το πώς η Παιδεία θα υπηρετήσει ακόμα καλύτερα όχι μόνο τον αυριανό εργαζόμενο, που θα προσπαθεί να επιβιώσει ως «επιλέξιμος» στη χωρίς δικαιώματα αγορά εργασίας που οι ίδιες πολιτικές διαμορφώνουν, αλλά θα διαμορφώνει και ανάλογες συνειδήσεις.

Η ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΟΘΗΚΕ Με το διήμερο κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας και στην Αθήνα (εδώ στιγμιότυπο από την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 1/3)
Η ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΟΘΗΚΕ Με το διήμερο κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας και στην Αθήνα (εδώ στιγμιότυπο από την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 1/3)
Παρόλο που στην ατζέντα της άτυπης συνόδου δεν υπήρχε ειδική αναφορά στα Πανεπιστήμια, σε δηλώσεις της η Κοινοτική επίτροπος σημείωσε ότι προτεραιότητα αποτελεί η κινητικότητα και η διασύνδεση των πανεπιστημίων και στο πλαίσιο αυτό η προώθηση της διαδικασίας της Μπολόνια και έκανε λόγο για κοινά προγράμματα στο τέταρτο και πέμπτο έτος, με συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, επιχειρώντας να πείσει ότι τα κράτη - μέλη και τα πανεπιστήμια διατηρούν το δικαίωμα να εφαρμόσουν ή όχι τις πολιτικές αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ