Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Χορός ανατιμήσεων

Στη μέση ενός νέου κύκλου ανατιμήσεων βρίσκονται εδώ και καιρό τα λαϊκά εισοδήματα ελέω «ελεύθερης αγοράς» και με τις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής. Οπωροκηπευτικά, πετρέλαιο, ασφάλιστρα οχημάτων έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα των καταναλωτών με αυξήσεις τιμών και έπονται δεκάδες φάρμακα και είδη πλατιάς κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης περιορίζεται σε μια - λειψή και αυτή - καταγραφή των ανατιμήσεων και σε παζάρια με τους επιχειρηματίες για το θεαθήναι, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αισχροκέρδεια των μεγάλων κερδών.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και προχτές 17 Φλεβάρη η συντριπτική πλειοψηφία των οπωροκηπευτικών έχει ακριβύνει σε ποσοστά που ορισμένες φορές σηματοδοτούν το διπλασιασμό των τιμών. Τα κρεμμύδια έχουν ανατιμηθεί κατά 25%, τα καρότα κατά 19%, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κατά 52,4%, τα λάχανα κατά 44,9%, τα μαρούλια κατά 32,1%, οι πατάτες κατά 11,1%, τα παντζάρια κατά 15,8%, τα πράσα κατά 25%, τα ραδίκια κατά 68,3%, το σπανάκι κατά 48,4%, τα αχλάδια κατά 12,3%, τα μανταρίνια κατά 60%. Κατά 8,9%-9,5% ανατιμήθηκαν στο ίδιο διάστημα τα μήλα, ενώ κατά 91,8% οι πιπεριές. Τις τελευταίες μέρες, δε, παρουσιάζονται ελλείψεις λόγω της κακοκαιρίας σε προϊόντα, όπως το σέλινο, ο μαϊντανός και οι μελιτζάνες. Το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να «αντιμετωπίσει» τις ανατιμήσεις στην πατάτα, το μαρούλι, τα κρεμμύδια και το λάχανο με εισαγωγές. Την ίδια στιγμή που οι καταναλωτές, μισθοσυντήρητοι και συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε χτες προκλητικός, λέγοντας ότι οι αυξήσεις δεν είναι της τάξης του 90%, αλλά... μόλις μέχρι 27%!

Στο μεταξύ, στο τέλος του μήνα αναμένεται η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, στο οποίο σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου θα περιλαμβάνονται τιμές σε 170 φάρμακα. Από αυτά στα 85 θα υπάρχουν μειώσεις στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής των βιομηχάνων και εισαγωγέων, προκειμένου να μπουν στη λίστα που τους εξασφαλίζει πολλαπλάσια και σίγουρα κέρδη και στα άλλα 85 - κυρίως εγχωρίως παραγόμενα σύμφωνα με το υπουργείο - αυξήσεις μέχρι 25%, με το πρόσχημα της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και με βάση τον όρο «αναντικατάστατο».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ