Τις συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης από την επικείμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ θα εξετάσει, μεταξύ των άλλων θεμάτων, η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, στη Σύνοδο έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ κ. Καλντερόν, ενώ ήδη επιδιώκεται να υπάρξει και δέσμευση από τη Ρωσία για ενίσχυση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δ. Ευρώπη. Η πρόσκληση του γγ του ΟΠΕΚ, αποσκοπεί ουσιαστικά στο να υποχρεώσει - στο βαθμό που είναι δυνατόν - τον Οργανισμό, να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι τιμές, που ήδη έχουν εκτοξευτεί. Βέβαια, είναι γνωστό ότι οι τιμές δεν καθορίζονται από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, αλλά από τις πετρελαϊκές πολυεθνικές.
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της ΕΕ σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, αυτή τη στιγμή υπάρχει σύγκρουση απόψεων για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Συγκεκριμένα, εξετάζονται μέτρα για την επιβολή πλαφόν στις τιμές, η αύξηση των αποθεμάτων ασφαλείας από 90 σε 120 μέρες, ενώ προς συζήτηση τίθεται και η διάθεση μέρους των αποθεμάτων ασφαλείας, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές. Ωστόσο, το τι πράγματι θα γίνει - σε επίπεδο ΕΕ - θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της κρίσης.
Τη στιγμή, όμως, που οι τιμές των υγρών καυσίμων και ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, το υπουργείο Ανάπτυξης ...πανηγυρίζει ότι δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο η διεθνής αύξηση του αργού πετρελαίου. Με στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα, ο Α. Τσοχατζόπουλος, σημείωνε χτες ότι από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα η τιμή της αμόλυβδης έχουν αυξηθεί από 5 - 7%, ενώ αυτή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 13 - 14%. Ομως, για το πετρέλαιο θέρμανσης η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού η αύξηση από τον περασμένο Οκτώβρη που μπήκε στην κατανάλωση, είναι της τάξεως περίπου 30%.
Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας, δε θα ασχοληθεί μόνο με τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά θα εξετάσει την όλη διαδικασία παραχώρησης του ενεργειακού τομέα στα χέρια των ιδιωτών. Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι κατά τη Σύνοδο θα ληφθούν νέα μέτρα ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου, ώστε σταδιακά το σύνολο του ενεργειακού τομέα να αποτελέσει χρυσοφόρα δραστηριότητα των ιδιωτών σε βάρος των λαών της Ευρώπης.