Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τελική «αναμέτρηση» πριν την αντίστροφη μέτρηση

Οι λαοί του κόσμου διαδήλωσαν κατά εκατομμύρια για την ειρήνη.Οι φωτογραφίες είναι από τη Μελβούρνη και το Τόκιο

Associated Press

Οι λαοί του κόσμου διαδήλωσαν κατά εκατομμύρια για την ειρήνη.Οι φωτογραφίες είναι από τη Μελβούρνη και το Τόκιο
«Διάσταση απόψεων» θα ήταν ο ηπιότερος, ίσως, χαρακτηρισμός, που θα μπορούσε να αποδοθεί στα τεκταινόμενα, εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασής του, μετά τη δεύτερη επίσημη ενημέρωση των επικεφαλής των δύο σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου. Οι επόμενες ώρες και μέρες κρίνονται εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς το διπλωματικό «παζάρι» ανάμεσα στις δύο «αντίθετες» πλευρές αναμένεται να κορυφωθεί. Εντούτοις, κυρίαρχη ήταν η αίσθηση ότι η αντίστροφη μέτρηση για την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ έχει, ήδη, εισέλθει στην τελική ευθεία.

Οπως αναμενόταν, οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας επέμειναν στην κοινή τους θέση ότι τα διπλωματικά περιθώρια επίλυσης της ιρακινής κρίσης δεν έχουν εξαντληθεί και ότι οι επιθεωρητές θα πρέπει να έχουν τη συμπαράσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην παράταση του έργου τους. Οι Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανόφ, αντιστοίχως, εκτίμησαν ως «δείγμα προόδου» το περιεχόμενο των ενημερώσεων που κατέθεσαν οι δύο επικεφαλής των σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου και υποστήριξαν σαφώς ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δικαιολογημένη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ πρότεινε τη συνέχιση των επιθεωρήσεων και την επανασύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις 14 Μάρτη, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση και τότε να εκτιμηθεί, αν χρειάζεται κάποια περαιτέρω δράση. Υπέρ της παράτασης των επιθεωρήσεων και της πολιτικής λύσης, τάχθηκε ο ΥΠΕΞ της Συρίας και, με ηπιότερους τόνους, ο Κινέζος ΥΠΕΞ.

Εντελώς αντίθετη ήταν η άποψη που υιοθέτησαν, όπως αναμενόταν, οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Βρετανίας και Ισπανίας. Ο Κόλιν Πάουελ απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική περισσότερων επιθεωρήσεων, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά».


Associated Press

Κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προετοιμαστεί για την εξέταση της επιβολής «σοβαρών συνεπειών» στο Ιράκ, εφόσον είναι γεγονός ότι η ιρακινή ηγεσία δε συμμορφώνεται και, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε τους υπερασπιστές της «διπλωματικής λύσης» ότι πέφτουν θύματα των αλλεπάλληλων τεχνασμάτων της Βαγδάτης. Στο πλευρό του Πάουελ, συντάχθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, που τόνισε ότι χρειάζεται «άμεση και πλήρης αλλαγή συμπεριφοράς από το Ιράκ για να αποφευχθεί ένας πόλεμος», αλλά και η Ισπανίδα ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, οι επόμενες ώρες, μετά την ενημέρωση των επικεφαλής των δύο σωμάτων ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού, είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ήδη, πριν από την έναρξη της Συνόδου, άρχισε ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου. Παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, καμία από τις δύο «αντίθετες πλευρές» δε φαινόταν, μέχρι την τελευταία στιγμή, να έχει αποφασίσει μετά βεβαιότητας, αν θα προχωρήσει στην κατάθεση μιας νέας πρότασης ψηφίσματος, αν και το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας φαινόταν να είναι θετικότερο για τη γαλλο-γερμανο-ρωσική πρόταση.

Ο Λευκός Οίκος επέμενε στη γνωστή θέση του και ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλάμβανε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν «συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία και θα αφοπλιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωμάτες, η Ουάσιγκτον, σε συνεννόηση με το Λονδίνο, εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη διατύπωση τελεσιγράφου προς το ιρακινό καθεστώς, δίνοντάς του 48 ή 72 ώρες για να «επιδείξει πλήρη και ολική αλλαγή συμπεριφοράς», ασχέτως της πορείας των διαβουλεύσεων στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αντιδράσεις και απαισιοδοξία

Απαισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωνε ο Βέλγος πρωθυπουργός, μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τους επικεφαλής των επιθεωρητών, στη Νέα Υόρκη. Ο Γκι Φερχόφσταντ εκτίμησε ότι «οι πιθανότητες αποτροπής ενός πολέμου είναι εξαιρετικά μικρές και γίνονται ακόμη λιγότερες, αν το Ιράκ συνεχίζει να παίζει κρυφτό». Εντούτοις, ο Βέλγος πρωθυπουργός επαναδιατύπωσε την υποστήριξή του στην πρόταση παράτασης του χρόνου των επιθεωρήσεων και εξέφρασε την ελπίδα για εξάντληση όλων των χρονικών περιθωρίων.

Για «αναπόφευκτο» έκανε λόγο και ο Ιρακινός αντιπρόεδρος, Ταρέκ Αζίζ, που είχε χτες συνάντηση με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β` στο Βατικανό. Ο Αζίζ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί στα αμερικανικά σχέδια και επανέλαβε ότι η Βαγδάτη είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί πλήρως με τον ΟΗΕ. Μάλιστα, σχολιάζοντας την ενημέρωση των επικεφαλής των δύο σωμάτων ελέγχου του ιρακινού οπλοστασίου και τη συζήτηση που ακολούθησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος εκτίμησε ότι η Ουάσιγκτον είναι «μόνη της στα σχέδιά της για επίθεση κατά του Ιράκ».

Κορύφωση προετοιμασιών, όργιο σεναρίων

Επιπλέον μοίρες αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών αναχώρησαν, αργά το βράδυ της Παρασκευής, για την περιοχή του Κόλπου, όπου ο συνολικός αριθμός των ανδρών που βρίσκονται, ήδη, εκεί έχει φθάσει τις 160.000. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας στη Γερουσία, τόνιζε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά εκτιμούσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι ικανές να πετύχουν το στόχο τους και μόνο με συμβατικά όπλα.

Ο Ράμσφελντ έκανε, εκ νέου, εκτενή αναφορά στα σχέδια της Ουάσιγκτον για «κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του Ιράκ από τα αμερικανικά στρατεύματα και για γρήγορη παράδοση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς σε κάποια διεθνή προσωπικότητα, προκειμένου να μην προκαλέσουν το κοινό αίσθημα του ιρακινού λαού». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, σχολίαζε ειρωνικά την είδηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την κατασκευή και εισαγωγή όπλων μαζικής καταστροφής. Τόνισε ότι «ουδείς μπορεί να θεωρεί ότι θα εφαρμοστούν αποφάσεις μιας δικτατορίας» και επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο διάταγμα η ιρακινή ηγεσία θα έπρεπε να το έχει υπογράψει, ήδη, από το 1991.

Το πολεμικό κλίμα ενέτεινε η εντολή του ιαπωνικού ΥΠΕΞ προς όλους τους υπηκόους της Ιαπωνίας να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός ολοκληρώνει με τάχιστους ρυθμούς την εκπαίδευση περίπου 2.000 Κούρδων, που είναι πιστοί στην τουρκική ηγεσία, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει ως «οδηγούς» σε επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα, τόσο με Αμερικανούς αξιωματούχους, όσο και με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, μια στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράκ αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Φλεβάρη ή, το αργότερο, στις αρχές Μάρτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ρωσικές πηγές, η απόφαση είναι ειλημμένη και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί πλέον να υπαναχωρήσει από αυτήν, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτική ήττα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, που έσπευσε να διαψεύσει την εντεινόμενη φημολογία ότι επίκειται επίθεση κατά του Ιράκ εντός 24ώρου.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ