Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Απαιτούνται νέα μέτρα στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Ο Κοινοτικός επίτροπος Σόλμπες «αποκάλυψε» τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη έγκριση του Σύμφωνου Σταθερότητας, για την ανάγκη προώθησης νέας δέσμης αντεργατικών μέτρων

Τη λήψη νέων μέτρων στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ζητά η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του επιτρόπου για θέματα οικονομικής πολιτικής, Π. Σόλμπες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Αθήνα με τον ομόλογό του υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Σε σχετική ερώτηση, αν το Συμβούλιο Υπουργών στις 21 Γενάρη 2003 και με αφορμή την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας επισήμανε στην ελληνική κυβέρνηση την ανάγκη λήψης νέων μέτρων στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, δεδομένου ότι οι αλλαγές που εισήχθηκαν το 2001 κρίθηκαν (από το Συμβούλιο) ως «περιορισμένου χαρακτήρα», ο Π. Σόλμπες ήταν σαφής. Χωρίς προσχήματα και περιστροφές, απάντησε πως «πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις (στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό) και να προωθηθεί η απασχόληση. Γι' αυτό και ζητάμε από τα κράτη - μέλη να κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις. Για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν - παρατήρησε με νόημα - αυτό εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους - μέλους».

Ο Κοινοτικός επίτροπος για να δικαιολογήσει τις θέσεις αυτές, επαναλάβει το γνωστό επιχείρημα ότι η «προώθηση μεταρρυθμίσεων» και μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα είναι αναγκαία λόγω της παρατηρούμενης γήρανσης του πληθυσμού. Συνέδεσε μάλιστα τις δημογραφικές με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ισχυριζόμενος ότι η γήρανση του πληθυσμού δε θα πρέπει να επηρεάσει αρνητικά το δημόσιο χρέος της χώρας. Πρόκειται για σαφή αναφορά στο «δαπανηρό» δημόσιο σύστημα ασφάλισης και συντάξεων που διατηρεί η Ελλάδα, το οποίο θα μπορεί να «θεραπευτεί», είτε με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, είτε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, είτε ακόμα με τη μεγαλύτερη ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαιοποιητικού συνταξιοδοτικού συστήματος σε βάρος του δημόσιου αναδιανεμητικού.

Ο Κοινοτικός επίτροπος:

  • Εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος στο θέμα του επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Από τη μια πλευρά δήλωσε ότι απεύχεται την προοπτική του πολέμου, επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ από την άλλη, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ στην περίπτωση που εκδηλωθεί η επίθεση κατά του Ιράκ απάντησε «αν γίνει πόλεμος θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε...».
  • Εξέφρασε «έκπληξη» για τη μονομερή πρωτοβουλία των 8 ευρωπαϊκών χωρών που τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ στο σχεδιαζόμενο τυχοδιωκτικό πόλεμο κατά του Ιράκ, λέγοντας πως η δημοσιοποίηση των απόψεών τους «δεν έγινε με το συνεκτικό και μεθοδολογικό τρόπο που προσιδιάζει σε χώρες της ΕΕ».
  • Εμφανίστηκε αρνητικός στην προοπτική χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, υπό το βάρος των επιπτώσεων από μία επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.
  • Δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται σχετικά καλά, κυρίως λόγω της ώθησης που υπάρχει από τις ολυμπιακές επένδυσες, ενώ επισήμανε την ύπαρξη βραχυπρόθεσμων (πληθωρισμός) και μακροπρόθεσμων (δημόσιο χρέος) προβλημάτων.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ