Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ
Παραμένει η δέσμευση για ξεπούλημα!

Αγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός

Αγονος κηρύχτηκε, τελικά, χτες το βράδυ ο στημένος διαγωνισμός, για το ξεπούλημα των ΕΛΠΕ, στην κοινοπραξία του Ομίλου Λάτση και της ρωσικής Lukoil. Η κυβέρνηση, πάντως, με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης εξακολουθεί να επιμένει, ότι «θα προχωρήσει σε εξέταση εναλλακτικών και νέων δυνατοτήτων διεθνούς συνεργασίας της εταιρίας, παραμένοντας σταθερά στο στόχο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου των ΕΛΠΕ τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο και στη γεωπολιτική μας περιφέρεια». Ετσι, πριν ακόμα κατακαθίσει ο «κουρνιαχτός» από τη μη υλοποίηση - για διάφορους λόγους - ενός τεράστιου σκανδάλου, η πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υποχωρήσει από τις αποφάσεις της για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Στο «λιτό» κοινό ανακοινωθέν των δύο υπουργείων αναφέρεται ότι «η τελική πρόταση της κοινοπραξίας, που παρελήφθη σήμερα, (σ.σ. χτες) δεν κρίνεται αποδεκτή, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που επιβάλλει την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου».

Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική από αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η ακύρωση του διαγωνισμού δεν εστιάζεται στη διαφύλαξη του «δημοσίου συμφέροντος», αλλά κυρίως στην αλλαγή των στρατηγικών στόχων της ρωσικής εταιρίας σε άλλες περιοχές και σε άμεση σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Επίσης, κηρύχτηκε άγονος, διότι, ενώ οι κυβερνώντες είχαν υποσχεθεί προφορικά στους Ρώσους και στον Λάτση και την παράδοση της διοίκησης (μάνατζμεντ) των ΕΛΠΕ, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει σ' αυτή τη φάση, αφού θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων. Η πρόθεση για την παραχώρηση του μάνατζμεντ αποδεικνύεται και από τη χτεσινή δήλωση στη Μόσχα του αντιπροέδρου της Lukoil, Leonid Fedun, ο οποίος ανέφερε πως «παρά το ότι δεν ικανοποιούνται όλες μας οι επιθυμίες, παραμένουμε αισιόδοξοι». Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση, μέχρι την τελευταία στιγμή, σφυγμομετρούσε τις αντιδράσεις για μια παραχώρηση και του μάνατζμεντ των ΕΛΠΕ και διαβεβαίωνε θετικά τους Ρώσους.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Μ. Περάκης, μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Σωματείου των Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), σημείωσε πως οι πολυήμερες και ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του ξεπουλήματος, είχαν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, όμως, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παραιτείται από τους στόχους και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, τονίζοντας την αναγκαιότητα για έναν διαρκή αγώνα, για να περάσουν τα ΕΛΠΕ 100% στο Δημόσιο, στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου ενεργειακού φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ