Φωτ.
Σαν σήμερα, πριν από 42 χρόνια, στις 7 Μάρτη 1958, άφησε ξαφνικά την τελευταία πνοή του στα 55 χρόνια του, ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΣ. Φωτεινός πρωτοπόρος μαρξιστής διανοούμενος, ένα από τα πιο λαμπρά και δραστήρια ανώτατα στελέχη του ΚΚΕ. Ποτέ δε λιποψύχησε, ούτε ταλαντεύτηκε. Εζησε και πέθανε κομμουνιστής.
Τον περασμένο χρόνο τον ακολούθησε η ξεχωριστή γυναίκα, η γλυκιά και ευγενική συντρόφισσά του και στη ζωή ΜΑΡΙΑ, οποία επέζησε τόσα χρόνια με τη νοσταλγική ανάμνησή του και με τον πικρό πόνο του πρόωρου και ανεπάντεχου χαμού του.
Στη μνήμη τους προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
Νίκος Κοΐνης
* * *
Φωτ.
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Σταματόπουλος) γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1923. Εφηβος ασπάστηκε τις ιδέες του Κομμουνιστικού Κόμματος και ανέπτυξε σημαντική δράση για την υπεράσπιση και την προώθηση των ιδανικών του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Από μαθητής δούλευε ως φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Εκεί ζυμώθηκε με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του σωματείου του.
Στην κατοχή, με την ίδρυση του ΕΑΜ προσχώρησε από τους πρώτους. Μέλος του Γραφείου του ΕΑΜ Κυπαρισσίας, εργάστηκε με ζήλο ως συνδικαλισμένος εργάτης, στη στρατολογία και την οργάνωση του Εργατικού Κέντρου της πόλης στο ΕΑΜ. Οργάνωσε και συμμετείχε στην επιτυχημένη διάρρηξη της γερμανικής αποθήκης πολεμικού υλικού από την οποία εφοδιάστηκε με όπλα και πολεμοφόδια το τμήμα του εφεδρικού ΕΛΑΣ Κυπαρισσίας. Πέρασε στον τακτικό ΕΛΑΣ και πολέμησε από τις γραμμές του 9ου λόχου, του Επαμεινώνδα, του 3ου τάγματος, του 9ου συντάγματος ως πολιτικός επίτροπος. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες: Κοπανάκι, Αγιο Φλώρο, Αητό, Μυστρά, Καλαμάτα (στην κατάληψη της οποίας επέδειξε ιδιαίτερο ηρωισμό), στο Μελιγαλά, όπου και τραυματίστηκε, στο Λεοντάρι, Βαλτέτσι, Βλαχοκερασιά. Συμμετείχε επίσης στην ανατίναξη της γέφυρας του ΜΕΔΑ στην Ελαία. Στη δράση αυτή - με την ποιότητα του χαρακτήρα που τον διέκρινε - είχε ως υπέρτατη αρχή το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας.
Μετά τη Βάρκιζα ακολούθησε το δρόμο της φυλακής και της εξορίας: Ζάκυνθος, Αίγινα, Ακροναυπλία, Γιούρα και Μακρόνησος, χωρίς να καμφθεί το αγωνιστικό του φρόνημα, παρά τις στερήσεις και τα σκληρά βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, οικογενειάρχης πλέον, δούλευε ως οικοδόμος, πρωτοστατώντας στις κινητοποιήσεις του συνδικάτου του και αργότερα των συνταξιούχων, ενώ παράλληλα συμμετείχε στις εκδηλώσεις του κινήματος ειρήνης (Μαραθώνιες πορείες, Λαμπρακιάδες και άλλες) και στις εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ.
Υπήρξε λάτρης του καλού βιβλίου και εξαιρετικά φιλομαθής. Ετρεφε ιδιαίτερη αγάπη για το βουνό και τη φύση και με το ανήσυχο και αγέραστο πνεύμα που διέθετε, ασχολήθηκε με την ορειβασία.
Εφυγε από κοντά μας στις 4 Φλεβάρη 2000, σε ηλικία 77 χρόνων.
Θα θυμόμαστε πάντα με αγάπη τον σύζυγο και πατέρα με τη σεμνότητα, την εντιμότητα και τον ακέραιο χαρακτήρα, πιστό στα πανανθρώπινα ιδανικά που πρέσβευε η ιδεολογία του.
Το Σάββατο, 11 Μάρτη στις 9.30 π.μ., στην εκκλησία του Νεκροταφείου των Αγίων Αναργύρων, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του Παναγιώτη Αθανασόπουλου.
Στ μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης.
Η γυναίκα του Μαρία
Τα παιδιά του Διονυσία, Αθανασία, Νίκος και Στράτος
* * *
Ο Αποστόλης Ντούσιας, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, προσφέρει 50.000 δρχ. για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ και στη μνήμη των παρακάτω αξέχαστων αγωνιστών από το Θεσπρωτικό Πρέβεζας, που έδωσαν τη ζωή τους στην Εθνική Αντίσταση και τους λαϊκούς αγώνες. Η ζωή τους και η θυσία τους θα παραμείνει οδηγός μας στη ζωή.
ΧΑΡΑΛ. Αθ. ΓΚΟΤΖΙΟΣ- βετεράνος του ΚΚΕ, γραμματέας Νομ. Επιτροπής με προσφορά υπηρεσιών σε όλους τους τομείς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Ντ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ -γραμματέας της ΝΕ Πρέβεζας, παλαιό στέλεχος του Κόμματος, εκτελέστηκε την άνοιξη του 1947 στο Αυγό Ιωαννίνων ύστερα από απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Ιωαννίνων ως υπεύθυνος του παράνομου μηχανισμού.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ - Συνεταιριστής. Πέθανε κάτω από άθλιες συνθήκες το 1943 στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας, γιατί, άρρωστο από φυματίωση, τον υποχρέωσαν οι Γερμανοί να μείνει στο στάβλο των αλόγων, που χρησιμοποιούσαν για εκγύμναση.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ - εκπαιδευτικός, ο οποίος σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε νόμιμα και παράνομα για την ανασυγκρότηση και δραστηριοποίηση των οργανώσεων του Κόμματος στην Ηπειρο. Πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη με τη νοσταλγία της επιστροφής στην πατρίδα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΤΟΣ - ανθυπολοχαγός του 24ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε στις 24 Σεπτέμβρη του 1944 σε μάχη με Γερμανούς στο Μοναστηράκι Αιτωλοακαρνανίας.
Στη μνήμη των εκπαιδευτικών αδελφών ΧΡΗΣΤΟΥ και ΣΩΤΗΡΗ Ιωαν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ. Τον μεν πρώτον τον συνέλαβαν οι Γερμανοί στο χωριό Στεφάνι Πρέβεζας και τον εκτέλεσαν την επομένη, 7 Ιούλη 1944. Τον δεύτερο, αξιωματικό επ' ανδραγαθία στο ΔΣ, κατέκαυσαν τα αεροπλάνα στις 28 Αυγούστου 1949, τελευταία μέρα του Εμφυλίου.
Και στη μνήμη των ΕΛΑΣιτών από το Θεσπρωτικό: ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΡΟΣΟΥ, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν στον Ωρωπό Πρέβεζας, από τμήματα του ΕΔΕΣ και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τους φύλακες που είχαν αναλάβει την κράτησή τους.
Αιώνια η μνήμη των παραπάνω συγχωριανών και συναγωνιστών μου και όλων των ανταρτών του ΕΛΑΣ, που αγωνίστηκαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους την πίστη προς την πατρίδα και την προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο του λαού, χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση - για μια Ελλάδα όπως την ονειρεύτηκαν οι πρωταγωνιστές του 1821 Θ. Κολοκοτρώνης και Ιωαν. Μακρυγιάννης.
Απόστ. Ντούσιας
* * *
Στη μνήμη του ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ από τον Αγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, η κόρη του Γεωργία Μαρκάκη προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ζωγράφου.
* * *
Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΥΘΟΥΛΚΑ από το Καλαμάκι Ζακύνθου, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, προσφέρουν στο ΚΚΕ για την εκλογική μάχη: Ο Τζίμης Πλέσσας 3.000 δρχ. και οι Μίμης Δάκουρος και Κώστας Λιβέρης από 2.000 δρχ.