Κυριακή 2 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Σύννεφα πάλι στον τίτλο της ΦΙΝΤΕ

Δεν έστειλε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ρ. Πονομαριόφ, δήλωση αποδοχής των όρων του ματς στη ΦΙΝΤΕ

Αποψη από Σκακιστική Ολυμπιάδα με τους Γκ. Κασπάροβ και Μ. Ανταμς (όρθιοι στο μέσον) και σε πρώτο πλάνο τους Αμερικανούς GM (από αριστερά) Γκούλκο, Μπένζαμιν και Σεϊράβαν
Αποψη από Σκακιστική Ολυμπιάδα με τους Γκ. Κασπάροβ και Μ. Ανταμς (όρθιοι στο μέσον) και σε πρώτο πλάνο τους Αμερικανούς GM (από αριστερά) Γκούλκο, Μπένζαμιν και Σεϊράβαν
Παρά τις αποφάσεις της Πράγας, τον περασμένο χρόνο, για την επανένωση του Σκακιστικού Κόσμου και την ανάδειξη ενός και μόνο παγκόσμιου πρωταθλητή, νέα σύννεφα παρουσιάζονται - ίσως δικαιολογημένα - από το σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή της ΦΙΝΤΕ, τον Ουκρανό GM Ρούσλαν Πονομαριόφ.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού, παρά τις μεγάλες διαφορές και τον πόλεμο που της έκανε ο Γκάρι Κασπάροβ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Πράγας προτίμησε να καλέσει στις συνομιλίες, τους Κασπάροβ και Κράμνικ, χωρίς να λάβει υπόψη της τον επίσημο παγκόσμιο πρωταθλητή Πονομαριόφ..!

Μερικά από τα αιτήματα του σημερινού Παγκόσμιου Πρωταθλητή ήταν να αγωνιστεί εκείνος με τον νικητή των προκριματικών του Ντόρτμουντ, τον Ούγγρο Πίτερ Λέκο και όχι με τον Κασπάροβ. Επίσης είχε ζητήσει να ισχύσει η διατήρηση του τίτλου - γεγονός που ίσχυε τις δύο τελευταίες 10ετίες - από τον ίδιο, σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος.

Αλλο ένα αίτημα του Πονομαριόφ που δεν έκανε δεκτό η ΦΙΝΤΕ είναι η διεξαγωγή του ματς με τους νέους μειωμένους χρόνους διάρκειας της παρτίδας, γεγονός μάλιστα, που είχε αποφασιστεί και στην Πράγα...

Τα μόνα αιτήματα του Πονομαριόφ που έκανε η ΦΙΝΤΕ αποδεκτά, ήταν αυτά της αναβολής του ματς, από την άνοιξη για το καλοκαίρι του 2003 και το μοίρασμα των χρηματικών επάθλων 55% για τον νικητή (να υπενθυμίσουμε ότι το συνολικό χρηματικό έπαθλο του ματς είναι 1.000.000 δολάρια Αμερικής) και 45% για τον ηττημένο. Ανεξάρτητα από το αν έχει δίκιο ο Πονομαριόφ, η ΦΙΝΤΕ είναι αποφασισμένη να επαναλάβει - σε περίπτωση που δε δεχτεί να αγωνιστεί ο Πονομαριόφ - έστω και στην ημιτελική φάση, την αντικατάστασή του, όπως είχε κάνει το 1975 με τον Ρ. Φίσερ και το 1993 με τον Γκ. Κασπάροβ.

Σύμφωνα με δηλώσεις σκακιστικών παρατηρητών και μελών της ΦΙΝΤΕ, παρά τις διαμαρτυρίες και τα παράπονα του νεαρού Παγκόσμιου Πρωταθλητή Πονομαριόφ, τελικά θα κάνει αποδεκτή την αίτηση συμμετοχής στο ματς με τον Κασπάροβ, γιατί κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο θεωρεί το ποσό των 450.000 δολαρίων έστω και αν χάσει το ματς! Ετσι ο σκακιστικός κόσμος μέσα στο 2003, θα απολαύσει τρία πανίσχυρα ματς με συμμετοχή των κορυφαίων σκακιστών Βλαντιμίρ Κράμνικ - Πίτερ Λέκο (άνοιξη 2003), Ρούσλαν Πονομαριόφ - Γκάρι Κασπάροβ (καλοκαίρι 2003) και φυσικά τον τελικό που θα αναδείξει το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή, μεταξύ των νικητών των δύο παραπάνω αναμετρήσεων (φθινόπωρο 2003).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δύσκολο το έργο της FIDE(19/2/2006)
Συνέδριο της FIDE στη Χαλκιδική(16/11/2003)
Τελική συμφωνία του Ρ. Πονομαριόφ με τη FIDE(9/3/2003)
Ενοποίηση του Παγκόσμιου Σκακιού;(19/5/2002)
Στα 18 χρόνια του Παγκόσμιος Πρωταθλητής(3/2/2002)
Ουκρανική υπόθεση ο παγκόσμιος τίτλος(6/1/2002)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org