ΜΑΝΙΛΑ.-- Σε νέα κλιμάκωση φαίνεται πως οδηγείται η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων και το Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA), την ένοπλη πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων. Χτες, η Πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABS-CBN των Φιλιππίνων, την ύπαρξη «λίστας στόχων» του NPA, στην οποία, κατά την ίδια, περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής σύμβουλός της Ριγκομπέρτο Τιγκλάο.
Στην ίδια «λίστα» φέρεται να βρισκόταν και το όνομα του Ρομούλο Κιντανάρ, πρώην στρατιωτικού ηγέτη του NPA, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο ικανός που διέθετε το αντάρτικο, αλλά είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο από επαναστατικό δικαστήριο για «προδοσία». Ο Κιντανάρ δολοφονήθηκε, κατά την αστυνομία, «από τους πρώην συντρόφους του», σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες το Associated Press, στην Πόλη της Κεζόν, ενώ δειπνούσε σε εστιατόριο ιαπωνικών συμφερόντων.
Η Αρόγιο δράττει, όπως όλα δείχνουν, την ευκαιρία για να διατάξει «αύξηση των μέτρων ασφαλείας» σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, μοιάζει έτοιμη, εν ονόματι της «τρομοκρατικής απειλής», που όπως ισχυρίζεται θέτουν ο NPA και τα ισλαμιστικά αυτονομιστικά κινήματα, να «περάσει» και να νομιμοποιήσει την επιστροφή των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη χώρα και, στη συνέχεια, να μονιμοποιήσει την παρουσία τους.
Η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ήδη «σκέπτεται να επεκτείνει τις ασκήσεις στις Φιλιππίνες, λόγω των περιορισμών που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ασίας», σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση του think-tank του Τέξας, StratFor. Μάλιστα, η ίδια πηγή εκτιμά πως «ο στρατός των Φιλιππίνων εμφανίζεται να δέχεται αυτό το σχέδιο, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες εφοδίων, βοήθειας και εκπαίδευσης για τις δυνάμεις του. Εχοντας πρόσφατα υπογράψει μια επιμελητειακή συμφωνία με τη Μανίλα, η Ουάσιγκτον φαίνεται να βρήκε έναν τρόπο να παρακάμψει την αντίσταση των Φιλιππίνων σε ό,τι αφορά μια πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία (των ΗΠΑ) εκεί».
Μια δεκαετία και πλέον αφού ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειψε τη χώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν την ευρύτατη στρατιωτική τους παρουσία στις Φιλιππίνες - παρά τις έντονες πολιτικές ανησυχίες και τις συνεχείς διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος και άλλων μαζικών φορέων στη χώρα. Το StratFor, μάλιστα, αποκαλεί την κινητικότητα στο πεδίο αυτό ως «επανακαθορισμό των σχέσεων των ΗΠΑ με την πρώην αποικία τους»...