Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συντονίζονται και απαιτούν να φύγει η χωματερή

Με γενικόλογες δεσμεύσεις απάντησε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Από την προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής στις 13 του Γενάρη
Από την προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής στις 13 του Γενάρη
Τον αποκλεισμό της διασταύρωσης της Ζοφριάς στις 17 του Φλεβάρη, αποφάσισαν φορείς, σύλλογοι και δημοτικές παρατάξεις της Δυτικής Αττικής, που συμμετείχαν σε πλατιά σύσκεψη -συμμετείχαν πάνω από 80 φορείς της περιοχής - απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση της χωματερής. Την ίδια μέρα, θα κλείσουν τα δημαρχεία και οι υπηρεσίες των δήμων της Δυτικής Αττικής. Σε περίπτωση που οι διοικήσεις των δήμων αρνηθούν, τότε, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση, τα Σωματεία των εργαζομένων στους δήμους θα αποφασίσουν απεργία. Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, η οποία σε συνεδρίασή της μεθαύριο Κυριακή, θα αποφασίσει για τις υπόλοιπες κινήσεις των κατοίκων (π.χ. συνέντευξη Τύπου, συσκέψεις, συγκεντρώσεις κλπ.).

Οπως τόνισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής, ο αποκλεισμός της Ζοφριάς θα είναι η πρώτη δυναμική ενέργεια μιας σειράς κινητοποιήσεων, με στόχο την απομάκρυνση της χωματερής. Καταγγέλθηκε, επίσης, η κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει επιλέξει, με ταξικό κριτήριο, τη Δυτική Αττική ως σκουπιδότοπο. Ετσι, ενώ η πολιτεία δεσμεύτηκε να βρει άλλους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, εντούτοις δεν το έκανε. Συμπαραστάτης της κυβέρνησης, είναι η διοίκηση του Δήμου Α. Λιοσίων, η οποία επιλέγει την είσπραξη των αντισταθμιστικών οφελών (περίπου 13 δισ.) από την υγεία των κατοίκων. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Α. Λιοσίων, δε συμμετείχε στην πλατιά σύσκεψη, η οποία έγινε στο δημαρχείο της πόλης.

Το θέμα στη Βουλή

H πρόσφατη πυρκαγιά στη χωματερή έθεσε επί τάπητος το σοβαρό πρόβλημα, αλλά η κυβέρνηση αρκείται στις γενικόλογες και χωρίς χρονική δέσμευση εξαγγελίες για την απομάκρυνσή της.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση στην απάντησή της είπε γενικά και αόριστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει απεμπολήσει τις δεσμεύσεις της για κλείσιμο της χωματερής. Ανέφερε ότι στη Δυτική Αττική θα δημιουργηθεί ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και μετά τον κορεσμό αυτού των Α. Λιοσίων και της επέκτασής του θα λειτουργήσει δεύτερος στον Δήμο Φυλής. Εξέφρασε δε, την ελπίδα όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2008.

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί αν αυτά τα σχέδια θα προχωρήσουν και αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια ακούμε ότι υπάρχει προγραμματισμός αλλά τελικά λύση δε βρίσκεται», τόνισε ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Η τελευταία πυρκαγιά, είπε, οφείλεται στον υπερκορεσμό και κανένας δεν ξέρει εάν καίγονται τοξικά ή ραδιενεργά υλικά και το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους. Και τόνισε: «Λέτε ότι έχετε πρόγραμμα για τρεις νέους ΧΥΤΑ και σταθμούς μεταφόρτωσης. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να γίνουν; Τι θα γίνει μέχρι τότε; Τα πλαίσια είναι ασφυκτικά και ήδη η περιοχή υπερκαλύφθηκε. Ακόμα και το νέο τμήμα της χωματερής των Λιοσίων που πάτε κατά απαράδεκτο τρόπο να φτιάξετε, θα λειτουργήσει μόνο για ενάμιση χρόνο και σε αυτό το διάστημα δεν προλαβαίνουν να γίνουν οι άλλοι ΧΥΤΑ, πολύ περισσότερο που τον ένα χώρο τον κάνετε στη Φυλή που γειτνιάζει με τις περιοχές αυτές. Εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ