Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι συμβαίνει με τα απόβλητα των οπλικών συστημάτων στη Σούδα;

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Υγείας - Πρόνοιας, αναφορικά με τα απόβλητα, που προέρχονται από τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων, στον όρμο της Σούδας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Οι ερωτώντες βουλευτές σημειώνουν τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η περιοχή της Σούδας στην Κρήτη και ο όρμος της, που έχουν μετατραπεί σε βάση ανεφοδιασμού της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, έχουν μετατραπεί και σε χώρο υποδοχής επικίνδυνων αποβλήτων, που προέρχονται από τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων και μέσων χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Σούδας καθαρίζονται άρματα μάχης που έχουν συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του NATO σε περιοχές όπου έγινε χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ τα ραδιενεργά απόβλητα διοχετεύονται στη θάλασσα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του τοπικού πληθυσμού αλλά και του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης.

Είναι φανερό ότι, εάν τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό και για διευκολύνσεις στους αμερικανονατοϊκούς που υποθηκεύουν την υγεία και το μέλλον του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, λοιπόν, οι κ.κ. Υπουργοί:

- Εάν ανταποκρίνονται τα δημοσιεύματα στην πραγματικότητα.

- Στην περίπτωση που ανταποκρίνονται, εάν θα πάρουν μέτρα, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Σούδας και της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης διευκολύνσεις, καθώς και μέτρα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της μείωσης των κινδύνων για την ανθρώπινη ζωή και υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ