Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα στο Ευρωκοινοβούλιο
Τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στους μικρομεσαίους ψαράδες από την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της αλιείας και τα οποία αυξάνονται από τη διόγκωση των επιχειρήσεων της υδατοκαλλιέργειας, στις οποίες έχει εισβάλει και ελέγχει όλο και περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο του τομέα, ανέπτυξε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του KKE Στρ. Κόρακας.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με την παρέμβασή του, επισήμανε τα εξής:
«Τα περιοριστικά μέτρα της Πράσινης Βίβλου στον τομέα της αλιείας (αποσύρσεις και διαλύσεις σκαφών, ποσοστώσεις κλπ.) έχουν οδηγήσει στον εξοστρακισμό των μεσαίων και ιδιαίτερα μικρών ψαράδων. Προέρχομαι από περιοχή της Ελλάδας με ανεπτυγμένη μικρομεσαία αλιεία και έχω, κατά συνέπεια, προσωπική πείρα για το παραπάνω. Ταυτόχρονα, και όχι άσχετα με το παραπάνω, αναπτύσσεται ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας, στον οποίο εισβάλλει όλο και περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο.
Δεν είμαι κατά των υδατοκαλλιεργειών, αλλά κατά του ασύδοτου τρόπου που αναπτύσσονται, χωρίς την τήρηση στοιχειωδών υγειονομικών και περιβαλλοντικών όρων. Και δυστυχώς, όσο οι υδατοκαλλιέργειες περνούν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, τόσο αυτή η ασυδοσία μεγαλώνει.
Η έκθεση που συζητάμε αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία του τομέα. Αναφέρονται σ' αυτήν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, όπως, για παράδειγμα, η εξεύρεση χώρων, η τήρηση των αρχών βιώσιμης εκμετάλλευσης, η διαφήμιση του προϊόντος, η ύπαρξη ίσων όρων ανταγωνισμού, η θέσπιση ορισμένων υγειονομικών μέτρων, η προστασία από την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων ψαριών, ο σεβασμός του περιβάλλοντος κτλ. Πρόκειται, όμως, για προτάσεις που αφορούν κυρίως τεχνικά θέματα. Δε θίγουν την ουσία και τα ζητήματα, που θα οξυνθούν αναπόφευκτα στο μέλλον με τη διόγκωση ορισμένων επιχειρήσεων, με όλα τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και δυσμενείς, έως ολέθριες, περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο καπιταλιστικός προσανατολισμός και τρόπος ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών, η κυριαρχία του κυνηγητού του μέγιστου κέρδους οδηγεί ήδη τις υδατοκαλλιέργειες, που συγκεντρώνονται στα χέρια του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, σε μεθόδους εκτροφής, ζωικό κεφάλαιο και ιχθυοτροφές πολύ αρνητικές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η έκθεση, μη θέτοντας τα μείζονα αυτά προβλήματα, αφήνει εκτεθειμένους τους μικρούς παραγωγούς, το καταναλωτικό κοινό και το περιβάλλον.
Τέλος, ως προς την έκκληση του εισηγητή και άλλων βουλευτών προς την Ελληνική Προεδρία για τη μη επανάληψη νέων φαινομένων "Πρεστίζ" με τις ευνόητες καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία, φοβάμαι ότι απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων, αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει επανειλημμένα τους ακατάλυτους θεσμούς της με το εφοπλιστικό κεφάλαιο».