Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εμεινε» για πάντα στη Ραψάνη που αγάπησε

Τον τελευταίο «αποχαιρετισμό» έδωσαν την Τρίτη - παραμονή της Πρωτοχρονιάς - στον παλαίμαχο κομμουνιστή Τάκη Μαμάτση σύντροφοι του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, συναγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και χωριανοί του

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και μέλη του ΠΓ στέκονται τιμητική φρουρά στη σορό του Τάκη Μαμάτση
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και μέλη του ΠΓ στέκονται τιμητική φρουρά στη σορό του Τάκη Μαμάτση
Η θεσσαλική γη που τον γέννησε, τον σκέπασε απαλά. Εκεί ψηλά, λοιπόν, στην αγαπημένη του Ραψάνη της Λάρισας κείτεται από την προηγούμενη Τρίτη - παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2003 - ο Τάκης Μαμάτσης. Ο ακριβός μας σύντροφος που έφυγε αφήνοντας πίσω του έργο σημαντικό κι ένα υπόδειγμα κομμουνιστικής ανθρωπιάς, που θα είναι σημείο αναφοράς μας στο παρόν και στο μέλλον.

Ηταν εκεί ψηλά, σ' ένα από τα μπαλκόνια του Ολύμπου, για να τον «χαιρετήσουν» για ύστατη φορά οι δικοί του άνθρωποι, η γλυκιά του σύντροφος και σύζυγος Φρόσω. Οι δύο κόρες του και τα εγγόνια του κι άλλοι συγγενείς του. Συναγωνιστές του στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Συνοδοιπόροι του στους τραχείς και επικίνδυνους δρόμους των «πέτρινων χρόνων» και της αναγκαστικής προσφυγιάς. Συνάδελφοί του στο «Ριζοσπάστη» και σύντροφοι από το χώρο του αστικού Τύπου, σύντροφοί του στα πολλά και δύσκολα κομματικά μετερίζια όπου βρισκόταν και πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Συγχωριανοί του που τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα κι ένιωθαν περήφανοι που το χωριό τους έβγαλε έναν τέτοιο άνθρωπο. Οι περισσότεροι δήλωναν από παλιά την αγάπη και την περηφάνια τους. Ηταν κι αυτός ένας από τους λόγους που ο Τάκης συχνά επισκεπτόταν το χωριό του όπου και τάφηκε.

Ολοι όσοι γνώρισαν τον Τάκη Μαμάτση εκτίμησαν την ανθρωπιά του, την κομμουνιστική ηθική του, την αφειδώλευτη βοήθειά του στο σύντροφο και στο συνάδελφο, την προσφορά του στην πατρίδα, την πίστη του στα υψηλά ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Η θέση του σε υψηλά αξιώματα - εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ επί πολλά χρόνια ήταν διευθυντής του «Ριζοσπάστη» - δεν άλλαξε τον απλό, δίκαιο, ευγενή, πρόσχαρο και καλοπροαίρετο χαρακτήρα του. Οπου κι αν βρέθηκε, θέλησε να «δώσει» και ποτέ δε ζήτησε να πάρει.

Αυτή ακριβώς την ευχέρεια του Τάκη Μαμάτση στο «Δήμο», τη μεγάλη προσφορά του στο Κόμμα και στο Κίνημα, υπογράμμισε στον επικήδειο λόγο του ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Στη συντροφικότητα του Τάκη και στην τάση του να υπερασπίζεται με νηφαλιότητα, αλλά και πάθος τις αρχές και τις αξίες του ΚΚΕ στάθηκε, μιλώντας με τρεμάμενη από συγκίνηση φωνή ο Δ. Σέρβος, αντιστασιακός δημοσιογράφος και μέλος της Οργάνωσης Δημοσιογράφων του ΚΚΕ, στην οποία συμμετείχε τα τελευταία χρόνια ο Τάκης Μαμάτσης.

Ιδιαίτερα θερμός και συγκινητικός στο λόγο του ήταν ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Κάτω Ολύμπου Ν. Βαλσαμόπουλος, μεταφέροντας στην τελετή την αγάπη και το θαυμασμό των Ραψανιωτών προς το πρόσωπο του Τάκη. Είπε πολλά καλά και μεστά λόγια ο δήμαρχος - αναφέρθηκε και σε προσωπικά του βιώματα από τη γνωριμία του με τον Τάκη - κι ανακοίνωσε πως θα εισηγηθεί στην πρώτη συνεδρίασή του το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση να δοθεί το όνομά του σε έναν από τους δρόμους του Δήμου. Κι αυτό, για την προσφορά του στον τόπο, αλλά και ως ανταπόδοση για την αγάπη του Τάκη Μαμάτση για τη γενέτειρά του, τη Ραψάνη.

  • Στη μνήμη του σύντροφου Τάκη Μαμάτση, η Κομματική Οργάνωση Δημοσιογράφων Αστικού Τύπου, κατέθεσε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 130 Ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ