Παρασκευή 3 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΣΝΙΕ
Χάρισμα στους ιδιώτες η δημόσια υγεία

Το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ευρώπη ιδιωτικό τομέα υγείας στη δευτεροβάθμια περίθαλψη έχει η χώρα μας παρά τους περί του αντιθέτου μεγαλόστομους ισχυρισμούς του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα. Η ανάπτυξη και επέκταση του ιδιωτικού τομέα υγείας στη χώρα μας είναι ραγδαία. Ιδιωτικές κλινικές, μαιευτήρια και διαγνωστικά κέντρα αύξησαν τα κέρδη τους κατά 9% το 1998, ενώ οι δαπάνες υγείας στα ελληνικά νοικοκυριά απορροφούν περίπου το 4,7% - 7,7% των συνολικών δαπανών τους.

Την παραπάνω πτυχή της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, αλλά και την επιχειρούμενη απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας επισήμαναν παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Βασίλης Τουμπέλης, πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, αναφέρθηκε στη διάλυση του Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» με το πρόσχημα ότι χτυπήθηκε από το σεισμό, την αποδιάρθρωση τεσσάρων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης με τη μεταφορά αρκετών εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου», τη λειτουργία του καινούριου νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σαν ιδιωτικό νοσηλευτήριο, την παραχώρηση του νέου νοσοκομείου Χαϊδαρίου στο πανεπιστήμιο. Οπως επισήμανε, οι παραπάνω μεθοδεύσεις, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια διάγνωση και περίθαλψη ανοίγουν το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο οποίος χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται.

Η πρωτοβάθμια διάγνωση και περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ολόκληρη τη χώρα λειτουργούν 400 περίπου Διαγνωστικά Κέντρα, χωρίς θεσμικό πλαίσιο και κριτήρια λειτουργίας με απλές εμπορικές άδειες, ενώ στο «χορό» έχουν μπει και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό ανταγωνισμού. Δεκάδες νέα Κέντρα συγχωνεύονται και ο χώρος ουσιαστικά έχει αρχίσει να μονοπωλείται από 3- 4 επιχειρηματικές αλυσίδες, όπως η Ευρωμέντικα και η Βιοϊατρική.

Στη δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς έχει το προνόμιο να είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ευρώπη. Και αυτός ο τομέας μονοπωλείται από ισχυρούς ομίλους όπως το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, που, ισχυροποιημένο από τη σύμπραξη με την Ευρωκλινική Αθηνών, εξαγοράζει τη μια κλινική μετά την άλλη - Απολλώνειο Θεραπευτήριο, κλινική Νικολάου στο Περιστέρι, κλινική «Δανιηλίδη» στη Θεσσαλονίκη, θεραπευτήριο «Ιαση» στον Πειραιά - ενώ ο όμιλος Ευρωμέντικα, πέρα από τις εξαγορές διαγνωστικών κέντρων, προχώρησε στην εξαγορά της Θεραπευτικής Κλινικής Αθηνών, των κλινικών Αθήναιο Α' και Β' στο Παγκράτι και της κλινικής «Αγιος Ελευθέριος».

Τα κέρδη από το χώρο αυτό είναι μεγάλα. Σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Μελετών της ICAP, κατά τη διάρκεια του 1998 το μέγεθος της αγοράς των ιδιωτικών κλινικών ανήλθε σε 98,6 δισ. δραχμές, σημειώνοντας αύξηση της ζήτησης κατά 11% σε σχέση με το 1997. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικές κλινικές το 1997 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 38,62%, καταλαμβάνοντας μερίδιο 53,4% της αγοράς με κέρδη προ φόρων 12,04 δισ. έναντι 8,69 δισ. του 1996.

Με παρόμοιους ρυθμούς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και τα κέρδη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP το 1998 o συνολικός τζίρος τους έφτασε τα 58,9 δισ. αυξημένος κατά 12,4% σε σχέση με το 1997. Αυξημένο ήταν και το μέγεθος αγοράς των ιδιωτικών μαιευτηρίων, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 30,5% δισ. για το 1998, ενώ το 1997 ήταν κατά 15% χαμηλότερο (26,5%).

«Η λειτουργία σήμερα του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη, τα Προεδρικά Διατάγματα 247/91 και 517/91 είναι ουσιαστικά ανενεργά με ευθύνη πρώτα και κύρια του υπουργείου Υγείας, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών έχει μετατεθεί από το υπουργείο στις νομαρχίες και στις αρμόδιες επιτροπές υγείας, οι οποίες όμως ουσιαστικά δε λειτουργούν», επισήμανε ο Β. Τουμπέλης και τόνισε ότι οι προδιαγραφές λειτουργίας των κλινικών καταπατούνται με τις κτιριακές και λειτουργικές ελλείψεις, την υπερπληθώρα κρεβατιών, αλλά και τις ελλείψεις προσωπικού.

«Η ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα υγείας δεν είναι τυχαία, είναι απόρροια της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα», κατήγγειλε ο Β. Τουμπέλης και επισήμανε ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση μέσα από νέα Προεδρικά Διατάγματα ετοιμάζει την απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών Υγείας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΣΝΙΕ υπογράμμισαν, τέλος, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι ελεγχόμενος και να λειτουργεί στο περιθώριο ενός ενισχυμένου, λειτουργικού δημόσιου συστήματος υγείας και επισήμαναν ότι το αίτημα αυτό αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους δράσης της Ομοσπονδίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το καθαιρεμένο προεδρείο (2014-01-18 00:00:00.0)
Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από το καθαιρεμένο προεδρείο (2014-01-18 00:00:00.0)
Μέτωπο ενάντια στους επιχειρηματίες της Υγείας (2012-12-01 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση και αντεργατική επίθεση πάνε μαζί (2010-05-15 00:00:00.0)
Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας (2004-08-31 00:00:00.0)
Νέοι περιορισμοί στην πρόσβαση (2001-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ