Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στον καταυλισμό των Κούρδων!

Ισχυρίζεται πως το έκανε για να τους προστατέψει, γιατί δεν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση αδειούχου ηλεκτρολόγου για την ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης της κατασκήνωσης

Εξω χιόνι και μέσα στα σκοτεινά παραπήγματα προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες πετρελαίου
Εξω χιόνι και μέσα στα σκοτεινά παραπήγματα προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες πετρελαίου
Με μια απαράδεκτη απόφασή της, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα από τις κατασκηνώσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Αγροτικής Τράπεζας στην Παλαιά Πεντέλη, όπου εδώ και έξι χρόνια φιλοξενούνται Κούρδοι πρόσφυγες, κάνοντας ακόμα δυσκολότερες τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι προχώρησε σ' αυτήν την εντελώς εχθρική προς τους πρόσφυγες ενέργεια για να ...προστατέψει τους ίδιους! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, αναφέρει ως λόγο τη μη ύπαρξη υπεύθυνης δήλωσης Αδειούχου Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου, «με την οποία να δηλώνεται η ασφάλεια της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης των κατασκηνώσεων»!!! Και ότι «στην εγκατάσταση έχουν γίνει αυθαίρετες παρεμβάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τους διαμένοντες, όσο και για τους εργαζόμενους εκεί»... Ομως, η καθυστερημένη αντίδραση της ΔΕΗ δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με την εκφρασμένη άποψη - απαίτηση πολλών κατοίκων της περιοχής για απομάκρυνση των Κούρδων.

Στην κατασκήνωση της Παλιάς Πεντέλης ζουν 118 Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία και από αυτούς οι 58 είναι παιδιά μέχρι 16 χρόνων. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι επιεικώς απαράδεκτες. Πολυπληθείς οικογένειες μένουν σε κοντέινερ ενός δωματίου, χωρίς μπάνιο και με υποτυπώδη κουζίνα, ενώ από τα ελενίτ της οροφής μπαίνουν νερά.

Η διακοπή παροχής ρεύματος πολλαπλασίασε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. «Είναι σα να ζούμε στο μεσαίωνα. Χωρίς φως, χωρίς ραδιόφωνο ή τηλεόραση, χωρίς ψυγείο. Δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε, παρά σε γκαζάκια», μας λέει ο Μακουάν. «Μπάνιο, έχω να κάνω δύο βδομάδες», συνεχίζει, «αφού οι θερμοσίφωνες δε λειτουργούν». Το βράδυ, η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, μας περιγράφει, αφού αναγκάζονται να κυκλοφορούν με φανάρια, για να πάνε μέχρι τις τουαλέτες.

Για τη θέρμανση, χρησιμοποιούν σόμπες πετρελαίου, διατηρώντας έτσι σχετικά ζεστό το χώρο διαμονής. Ομως, όπως μας πληροφορούν οι «Γιατροί του Κόσμου», με την ευθύνη των οποίων λειτουργεί η κατασκήνωση, αυτήν τη χρονιά το πετρέλαιο είναι λιγότερο απ' ό,τι τις προηγούμενες.

Η διακοπή παροχής ρεύματος έγινε πριν από περίπου ένα μήνα. Η Αιμιλία Κιοπέ, επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου» στον καταυλισμό, μας είπε πως η ΔΕΗ τον Ιούνη τους απέστειλε λογαριασμό ύψους 20 εκατ. δραχμών. Το ποσόν αντιστοιχεί στα έξι χρόνια χρήσης, όσο δηλαδή είναι ο καταυλισμός: «Ποτέ δεν είχαμε πληρώσει, ούτε ΔΕΗ, ούτε ΕΥΔΑΠ. Δεν είχε γίνει μια τέτοια συμφωνία». Από τότε, η οργάνωση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες, αλλά η ΔΕΗ επιμένει στην είσπραξη του ποσού.

Ο,τι και αν ισχύει, όμως, η πολιτεία, όχι μόνο δεν υλοποιεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της για δημιουργία οργανωμένων μονάδων υποδοχής προσφύγων, αλλά ακόμη και αυτές που δημιουργούνται - χωρίς την υποστήριξή της - τις καταργεί στην πράξη. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους «Γιατρούς του Κόσμου», να προχωρήσουν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 24 Δεκέμβρη, έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, στη Χαλκοκονδύλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ