ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).--
Στη λαϊκή διαδήλωση ενάντια σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, που έγινε στις 10/12 έξω από το κτίριο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ακριβώς απέναντι από την έδρα του Οργανισμού, η αστυνομία συνέλαβε και έβαλε χειροπέδες σε 107 ιερείς διαφόρων θρησκευμάτων (χριστιανούς, ραβίνους, μουσουλμάνους και άλλους), αλλά και πολίτες, με την κατηγορία ότι είχαν περιφράξει την είσοδο σ' αυτό το κτίριο. Είχε προηγηθεί πορεία τους, με την οποία ξεκινούσαν ένα κίνημα πιστών κατά του πολέμου και για οικονομική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Την ίδια μέρα, αμέτρητες χιλιάδες άλλοι Αμερικανοί διαδήλωσαν σε πάνω από 150 πόλεις, χωριά και περιοχές κολεγίων και πανεπιστημίων, που είχαν οργανωθεί με το κοινό σύνθημα «Ενωμένοι για Ειρήνη».
Ο ραβίνος Μάικελ Φίνεμπεργκ, που ήταν ένας από τους οργανωτές της εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, προτού συλληφθεί στα έξω σκαλιά του κτιρίου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, είχε διακηρύξει: «Πόλεμος κατά του Ιράκ είναι αδικαιολόγητος και ανήθικος. Θα κοστίσει τη ζωή χιλιάδων αθώων Ιρακινών και Αμερικανών. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να το σταματήσω αυτό». Προτού τεθούν επικεφαλής της πορείας, οι διαφορετικοί αυτοί ιερωμένοι έκαμαν κοινή λειτουργία και εξέδωσαν ανακοίνωση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ένας νέος πόλεμος κατά του Ιράκ θα επέδειχνε περιφρόνηση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ θα αντικαθρέφτιζε μια τραγικά παραπλανητική αντίληψη του σωστού ρόλου της Αμερικής στον κόσμο».
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι θα δικαστούν στις 17 του Γενάρη, ήταν και ο Σαμ Ουέμπ, εθνικός Πρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ, που δήλωσε (14/12) στην εφημερίδα του «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW): «Ολη η μέρα ήταν πολύ εμπνέουσα. Ενας από τους κληρικούς κρατούμενους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος το κίνημα της ειρήνης να μην κερδίσει την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, ώστε να αντιταχθεί στην εισβολή στο Ιράκ. Κανένας δε διαφώνησε και από τα λεγόμενα και τα τραγούδια, που γέμιζαν την ατμόσφαιρα για πάνω από τρεις ώρες, έγινε φανερό πως ο κάθε κρατούμενος είχε αναλάβει να προωθήσει τον αγώνα για ειρήνη με νέα αποφασιστικότητα».
Και, πράγματι, ο αγώνας συνεχίζεται με ολοένα μεγαλύτερη δύναμη. Για παράδειγμα, ο νέος συνασπισμός: «Κερδίστε χωρίς πόλεμο», σε ολοσέλιδη αγγελία του στις 14/12 στους «Τάιμς Νέας Υόρκης» (ΝΥΤ), υπογραφόμενη από τον Εθνικό Σύνδεσμο για την πρόοδο των Εγχρώμων, το Εθνικό Συμβούλιο Εκκλησιών, την Εθνική Οργάνωση Γυναικών και από πάνω από 175.000 ομίλους και άτομα, καλούσε τον Πρόεδρο Μπους: «Αφήστε τις επιθεωρήσεις να δουλεύουν».
Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός ηθοποιός του Χόλιγουντ, Σον Πεν, που βρισκόταν στη Βαγδάτη στις 15/12, επέπληξε δριμύτατα την Ουάσιγκτον, λέγοντας, σύμφωνα με είδηση (16/12) της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Ποστ» (ΝΥΡ): «Απλά μιλώντας, αν γίνει πόλεμος ή συνεχιστούν οι κυρώσεις κατά του Ιράκ, το αίμα Αμερικανών και Ιρακινών εξίσου θα είναι στα χέρια μας». Κατά την ίδια εφημερίδα, ο Πεν έκαμε τα σχόλια αυτά κατά το τέλος της τριήμερης επίσκεψής του στο Ιράκ, που είχε οργανωθεί από το Ινστιτούτο Δημόσιας Ορθότητας, ενός ομίλου που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο.
Απαραίτητο να αναφερθεί εδώ ότι ακόμα και ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και σήμερα κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για Ειρήνη, καθώς βρισκόταν στις 10/12 στην εξέδρα του Νόμπελ στο Οσλο της Νορβηγίας, επέπληξε έντονα την εξόρμηση του Λευκού Οίκου για πόλεμο κατά του Ιράκ. Οπως παρατηρούσε σε κύριο άρθρο του το «PWW» (14/12), ο ομιλητής δεν ανέφερε μεν κατ' όνομα τον Μπους, αλλά τα λόγια του έγιναν καταληπτά από τους πάντες. Είπε, λοιπόν, σχετικά ο Κάρτερ: «Αν ισχυρές χώρες υιοθετούν μια αρχή προληπτικού πολέμου, αυτό μπορεί κάλλιστα να θέσει ένα παράδειγμα, που ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες». Επίσης, προειδοποίησε τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που διατάσσουν το Ιράκ να εξαλείψει όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής και να συνεργαστεί με τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ». Οταν ανακοινώθηκε αρχικά το βραβείο, ο πρόεδρος της επιτροπής Νόμπελ, Γκουνάρ Μπέργκε, είπε στους δημοσιογράφους, ότι «ο Κάρτερ επιλέχτηκε σαφώς σαν επίκριση του Μπους για τον πολεμοκάπηλο ρόλο του». Τώρα, ο ίδιος ο Κάρτερ επανέλαβε αυτήν την επίκριση. Αυτό συνδέθηκε, κατά το «PWW», με την επίσκεψη του Κάρτερ στην Κούβα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο και κατήγγειλε τον αποκλεισμό, που επέβαλαν οι ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, όπως έγραψε στο «ΝΥΡ» στο ίδιο φύλλο του, της 16/12, αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν στόχους στο Ιράκ για δεύτερη κατά σειρά μέρα, όταν ιρακινό πυροβολικό έβαλλε εναντίον τους, καθώς αυτά εισχωρούσαν στη ζώνη «μη πτήσης». Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι τα επιδρομικά αυτά αεροπλάνα έπληξαν τρεις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ απάντησε πως οι στόχοι αυτοί δεν ήταν τέτοιοι.
Ωστόσο, ενώ οι επιδρομείς συνεχίζουν την τακτική αυτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, από τις 19/11 ακόμα έχει αντιταχθεί στη θέση του Λευκού Οίκου, πως ο Χουσεΐν παραβιάζει το τελευταίο γνωστό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν το Ιράκ βάλλει κατά αεροπλάνων, καθώς διεισδύουν στις ζώνες «μη πτήσης». Είπε συγκεκριμένα: «Δε νομίζω, ότι το Συμβούλιο θα πει, πως αυτό αποτελεί παράβαση του ψηφίσματος, που εγκρίθηκε πρόσφατα», πράγμα που αποτελεί εντελώς αντίθετη θέση από αυτήν του Λευκού Οίκου, που επιμένει ότι πρόκειται για μια «ουσιώδη παραβίαση» από το Ιράκ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο!
Παρ' όλα αυτά, ένας Αμερικανός αξιωματούχος υποβάθμισε τη σημασία των παρατηρήσεων του Ανάν, λέγοντας πως αυτό αποτελεί μια μακρόχρονη ασυμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.