Associated Press |
Από διαδήλωση οπαδών του Ου. Τσάβες |
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Λόπες, η «πρόφαση» για την εκδήλωση του πραξικοπήματος σχεδιαζόταν να είναι η συνένωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και η πραγματοποίηση μιας «τεραστίων διαστάσεων» διαδήλωσης που θα κατευθυνόταν στο Μιραφλόρες, το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Ενρι Βίβας, πρώην ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας στο Καράκας που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση, «προετοίμαζε την επέμβαση αστυνομικών», με τρόπο ώστε να είναι βέβαιο «ότι θα υπάρξουν θύματα». Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Λόπες, οι μαχητικότεροι οπαδοί της αντιπολίτευσης θα αντιδρούσαν ενόπλως και γι' αυτό το σκοπό «έχουν αποθηκευτεί όπλα στην Πλάσα Φράνσια της Αλταμίρα». Ωστόσο, μετά τις αποκαλύψεις αυτές, πρέπει να θεωρείται μάλλον αμφίβολο ότι η απόπειρα να ανατραπεί ο Τσάβες βίαια, στην οποία έχουν αποδυθεί τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, πρωτοστατούντος του Coordinadora Democratica («Δημοκρατικός Συντονισμός») θα εκδηλωθεί με αυτόν τον τρόπο. Οι Chavistas, οι υποστηρικτές του Προέδρου, έκαναν από την άλλη μεριά σαφές πως «το πραξικόπημα δε θα περάσει»...
Η «απεργία», για την ακρίβεια το λοκ άουτ, που διοργανώνει η αντιπολίτευση, με στόχο την παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βενεζουέλα, φαίνεται πως χάνει έδαφος. Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «VenPres», στον ενεργειακό τομέα σημειώθηκε χτες η σχεδόν κανονική επαναλειτουργία του εργοστασίου Ανάκο της PDVSA-GAS, της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας στον τομέα του φυσικού αερίου, καθώς η παραγωγή έφθασε «στα 14,5 εκατομμύρια κυβικά πόδια την ώρα». Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ στον πετρελαϊκό τομέα, όπου έχει επικεντρωθεί η αντιπολίτευση καθώς το πετρέλαιο είναι ο ζωοδότης τομέας της οικονομίας της χώρας, τόσο η ανακατάληψη των πετρελαιοφόρων από το στρατό όσο και η προσπάθεια επαναφοράς της παραγωγής και διανομής καυσίμων στα κανονικά επίπεδα πέτυχαν σε σημαντικό βαθμό - πράγμα που φαίνεται κι από τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης: ο Κάρλος Ορτέγα, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών της Βενεζουέλας (CTV), που αποτελεί κατά το Γαλλικό Πρακτορείο τον «πυρήνα της γενικής απεργίας», έλεγε χτες πως η παρέμβαση του στρατού στην αντιπαράθεση είναι «απαράδεκτη». Ανάλογες δηλώσεις έκαναν στελέχη της ένωσης των εργοδοτών Fedecamaras και του Coordinora Democratica.
Ωστόσο, μετά την παρέμβαση του ΟΑΣ, οι διεθνείς ισορροπίες μοιάζουν να μην ευνοούν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ούγο Τσάβες, εξέφρασε την «αλληλεγγύη της ΕΕ» στη χώρα, την υποστήριξή του σε λύση «μέσω διαλόγου», ενώ τόνισε ακόμη πως «δε θα γίνει αποδεκτή μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας» και, απηχώντας την απόφαση του 32μελούς ΟΑΣ, κάλεσε για «μεσολάβηση του ΟΗΕ». Ταυτόσημη ήταν η τοποθέτηση και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσάβες. Την ίδια ώρα, ακόμη και η κυβέρνηση της Κολομβίας (η εξωτερική πολιτική της οποίας, σαφώς, επηρεάζεται από την Ουάσιγκτον) εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη βοήθεια σε τρόφιμα (κυρίως γάλα) στη Βενεζουέλα.