Στα δικαστήρια έσυρε χθες η διοίκηση του ΟΣΕ τον Σύνδεσμο Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας (ΣΣΒΕ), επειδή οι κλειδούχοι - μέλη του σωματείου ανακοίνωσαν δύο 24ωρες απεργίες για τις 2 και 3 Δεκέμβρη, διεκδικώντας την καταβολή του «επιδόματος ελιγμών», που καθορίζει η συλλογική σύμβαση και που ο ΟΣΕ αρνείται να καταβάλει στους δικαιούχους από το 1993 (περίπου 800.000 δραχμές για τον καθένα). Το δικαστήριο, όμως, αποφάσισε αναστολή της απεργίας για 10 μέρες, ώστε στο ενδιάμεσο να τα «βρουν» διοίκηση και εργαζόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Δεκέμβρη.
Η εκδίκαση της αγωγής του ΟΣΕ ξεκίνησε χθες το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Εργατικών Διαφορών). Η διοίκηση του Οργανισμού ζητά να κηρυχτεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και παράλληλα να επιβληθεί σε όλους τους κλειδούχους προσωπική κράτηση ενός έτους και χρηματική ποινή 5 εκατομμυρίων δραχμών στους νόμιμους εκπροσώπους του σωματείου και 15 εκατομμυρίων στο ίδιο το σωματείο. Η επιδίωξη επιβολής των υπέρογκων χρηματικών ποινών αποτελεί προσπάθεια από μέρους του ΟΣΕ να «γονατίσει» οικονομικά το σωματείο, ώστε αυτό να δράσει αποτρεπτικά σε κάθε μελλοντική κινητοποίηση για διεκδίκηση εργατικών δικαιωμάτων.
Με πρόταση της έδρας, που έγινε δεκτή από τους διαδίκους, αποφασίστηκε να γίνει αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων για 10 μέρες. Αμέσως μετά, ο ΟΣΕ υποχρεούται να καλέσει σε συζήτηση το σωματείο και να ανακοινώσει το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για να μελετήσει το όλο θέμα του επιδόματος και να υποβάλει εισηγήσεις για τη λύση του προβλήματος. Αν δεν επέλθει συμφωνία για τη λύση της διαφοράς, η δίκη θα επαναληφθεί στις 13 του Δεκέμβρη.
Συνδικαλιστές του ΣΣΒΕ χαρακτήρισαν την απόφαση αυτή σαν τακτική νίκη του συνδικάτου για το λόγο ότι πιέζεται η διοίκηση του ΟΣΕ, ώστε μέσα σε δέκα μέρες να δώσει μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης.