Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Προετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Μαζική και μαχητική η πρώτη Γενική Συνέλευση στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου

Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου
Από παλιότερη κινητοποίηση των σπουδαστών Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου
Επί ποδός βρίσκονται σπουδαστές και ναυτεργάτες, για να αντικρούσουν το νέο αντιναυτεργατικό νομοσχέδιο, που συνέταξε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατ' εντολή των εφοπλιστών, επιδιώκοντας να μεταμορφώσει τις ναυτικές σχολές όλων των βαθμίδων σε τόπους διαμόρφωσης «πειθήνιων» ναυτεργατών, γυρίζοντας ταυτόχρονα δεκαετίες πίσω όλο το κεφάλαιο της ναυτικής εκπαίδευσης. Χτες στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου έγινε μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών, όπου ομόφωνα οι σπουδαστές, πλοίαρχοι και μηχανικοί, απέρριψαν το νομοσχέδιο του ΥΕΝ και αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία για το συντονισμό και την οργάνωση αγωνιστικής κινητοποίησης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη των σπουδαστών των ΑΕΝ όλης της χώρας και των ναυτεργατικών σωματείων.

Οι σπουδαστές, με τη μαζική τους συμμετοχή, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, έδωσαν και την κατάλληλη απάντηση στους μηχανισμούς του ΥΕΝ και των εφοπλιστών, οι οποίοι είχαν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με αποστολή να μην επιτρέψουν να γίνει η γενική συνέλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με καταγγελίες σπουδαστών ασκήθηκαν έντονες πιέσεις σε βάρος τους από λιμενικούς, προκειμένου να μη συμμετάσχουν ενώ, χτες το πρωί από την πλευρά της διοίκησης, δε δινόταν η σχετική άδεια για την παραχώρηση της αίθουσας συνελεύσεων, παρά το γεγονός ότι ήταν ενημερωμένη. Τελικά, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των σπουδαστών, αλλά και την παρέμβαση του προέδρου και γραμματέα της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσα και Χ. Χαλτσωτάκη αντίστοιχα η αίθουσα παραχωρήθηκε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των σπουδαστών Γ. Γραμμάτικας, μηχανικός, ανεβαίνοντας στο βήμα κατήγγειλε το νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε, υποβαθμίζονται τα πτυχία, ιδιωτικοποιείται η ναυτική εκπαίδευση, ενώ συνολικά στόχος είναι «η δημιουργία εργατών χωρίς μόρφωση, οι οποίοι λόγω ακριβώς της έλλειψης γνώσεων θα ακολουθούν τη "γραμμή", που θα ορίζει ο κάθε εφοπλιστής, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς καμιά αντίρρηση».

Καταπέλτης ήταν και οι ομιλίες των πολλών που ζήτησαν το λόγο. Είναι ενδεικτικά όσα είπε ένας σπουδαστής: «Θέλουν να υποβαθμίσουν τη ναυτική εκπαίδευση, για να χτυπήσουν στη συνέχεια μισθούς, συντάξεις και όλες τις ναυτεργατικές κατακτήσεις». Ενώ ένας πρωτοετής θα πει: «Εβλεπα τις πολυδάπανες διαφημίσεις από την τηλεόραση για τις Ναυτικές Ακαδημίες τις βιβλιοθήκες τους, τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους και αποφάσισα να έρθω, για να δω τελικά ένα χάος. Πλήρωσα ακόμα και για φωτοτυπίες». Αλλοι σπουδαστές επισήμαναν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα όσων έρχονται από επαρχία καθώς στη Σχολή δεν υπάρχει ούτε φαγητό.

Οι σπουδαστές ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο και απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, την ΠΕΜΕΝ και την ΠΝΟ. Στο κείμενό τους κάνουν σαφές ότι η γενική τους συνέλευση «απορρίπτει και απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου του νόμου του ΥΕΝ», επειδή «εντάσσεται στις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα Παιδείας, με στόχο τη συνέχιση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους». Αναφέρουν ακόμα ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αποτυπώνει τις αξιώσεις των εφοπλιστών, θα έχει «αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών» και «ενισχύει την αύξηση των κινδύνων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ενιαία δημόσια εκπαίδευση, ανώτατη και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες, υλικοτεχνική υποδομή, σύγχρονα βιβλία, δωρεάν σίτιση και στέγαση, αποστρατικοποίηση των σχολών και ένταξή τους στο υπουργείο Παιδείας, πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ισοτιμία των διπλωμάτων της θάλασσας με τα αντίστοιχα της στεριάς. Καλούν, τέλος, τους φοιτητές και τους σπουδαστές των ΑΕΙ - ΤΕΙ σε κοινό αγώνα, ενάντια συνολικά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις για τα δικαιώματα των σπουδαστών(2010-03-09 00:00:00.0)
Νέοι αγωνιστικοί σταθμοί(2005-11-22 00:00:00.0)
Συνάντηση αγώνα στον Πειραιά(2005-11-02 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη ραγδαία ιδιωτικοποίηση(2005-10-13 00:00:00.0)
Καθημερινή δυναμική αγωνιστική παρέμβαση(2003-01-17 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο ν/σ υποβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης(2002-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ