Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Το «πατώνουν» εφοπλιστές και κυβέρνηση

Συγκεκριμένα στοιχεία για τα χρέη προς το Ταμείο και την κάλυψη των οφειλετών

Ανυπολόγιστες διαστάσεις έχει πάρει το όργιο της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, στο οποίο έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές, με την κάλυψη της κυβέρνησης, σε βάρος του «γονατισμένου» από τα ελλείμματα Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΝΑΤ, 570 ποντοπόρα πλοία από το 1997 δεν έχουν εκκαθαρίσει τα ναυτολόγιά τους, που σημαίνει ότι οι πλοιοκτήτες τους εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν καταβάλει στο ΝΑΤ δεκάρα τσακιστή! Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ για να επιβεβαιώσουν την εφοπλιστική ασυδοσία έκαναν το τελευταίο διάστημα και δειγματοληπτικό έλεγχο σε 25 ποντοπόρα πλοία για να διαπιστωθεί ότι είναι καταχρεωμένα! Την αυθαιρεσία - ρεκόρ των εφοπλιστών, καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, οι οποίοι ακόμα περιμένουν την περιβόητη αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 60% του μισθού των εν ενεργεία ναυτεργατών, που τους έταξε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, επέρριψε τις ευθύνες για την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή σε βάρος του ΝΑΤ, αλλά και για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι εκτός από την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, στη... διοίκηση του ταμείου! Μάλιστα εντείνοντας τον εμπαιγμό σε βάρος των ναυτεργατών αποφάνθηκε ότι: «Σήμερα το ΝΑΤ και ο Οίκος Ναύτη βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από πριν»! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ, από τους 63.586 συνταξιούχους ναυτεργάτες, μόλις οι 13.586 είδαν τις συντάξεις τους να αναπροσαρμόζονται στο 60% του μισθού. Από τους 50.000 συνταξιούχους που βρίσκονται ακόμα στην αναμονή, οι φάκελοι των 2.435 δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί, ενώ 1.413 δε θα πάρουν αύξηση, καθώς δεν έχουν 15 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία που απαιτείται ως προϋπόθεση για την αναπροσαρμογή.

Οσον αφορά τα χρέη των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση και στα επιβατηγά πλοία. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», που προέρχονται από καταγγελίες ναυτεργατών, οι πλοιοκτήτες των επιβατικών πλοίων παρακρατούν τις ναυτεργατικές εισφορές προς το ΝΑΤ! Αναφέρει ενδεικτικά το πλοίο «ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΪΑΣ» το οποίο ανήκε στην ακτοπλοϊκή εταιρία «ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΛΑΪΝΣ». Το πλοίο πλέον έχει αλλάξει ιδιοκτήτες και ανήκει στις « Μινωικές Γραμμές», όμως ο πρώην ιδιοκτήτης Αγαπητός δεν έχει αποδώσει ακόμα στο ΝΑΤ τις εισφορές των ναυτεργατών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ