Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Οι κοινωνικές δαπάνες «πληρώνουν» την αντιλαϊκή πολιτική

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή σε συζήτηση στη Βουλή

Λίγες μόνο μέρες πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2003 η Βουλή συζήτησε χτες τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2002, ο οποίος, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης, δείχνει ανάγλυφα τον ταξικό του προσανατολισμό σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οπως τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τα περί «κοινωνικού κράτους» που οικοδόμησε το ΠΑΣΟΚ είναι μύθος αφού αυτό που κυριαρχεί στην κοινωνία είναι η εξαθλίωση μεγάλων στρωμάτων, από τη μια, και η προκλητική κερδοφορία των επιχειρήσεων, από την άλλη. Είπε ότι οι άνεργοι είναι ήδη 500.000 και από αυτούς μόνον το 1/4 παίρνει το επίδομα φτώχειας των 85.000 δρχ., ενώ πρόσθεσε ότι το ποσοστό του προϋπολογισμού για την κοινωνική πολιτική διαρκώς συρρικνώνεται. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, για παράδειγμα, τα νοσοκομεία να παίρνουν από τον προϋπολογισμό μόνον το 3,5% των εσόδων τους. Για την Υγεία γενικότερα, τόνισε, οι δαπάνες φέτος θα είναι μειωμένες κατά 12,9%, την ίδια στιγμή που από το χώρο λείπουν 20.000 θέσεις προσωπικού. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Παιδεία, όπου δεν καλύπτεται ούτε η αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές ακόμα και σε βιβλιοθήκες ή σε φοιτητικές Εστίες.

Ομως, και τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν τα σπασμένα αυτής της πολιτικής αφού, όπως τόνισε ο Ν. Γκατζής, μόνον το ΙΚΑ έχει έλλειμμα 30 δισ. φέτος, ενώ χρωστάει 100 δισ. Οι κυβερνήσεις, είπε, δεν πλήρωσαν το ποσό που υποχρεούνταν με την τριμερή χρηματοδότηση και έτσι σήμερα η κυβέρνηση χρωστάει στα Ταμεία γύρω στο 1,2 τρισ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ίδρυσε το «κοινωνικό κράτος» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα οι λέξεις ΠΑΣΟΚ και κοινωνικό κράτος να είναι «συνώνυμες»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ