«Ανοιγμα» στους «ομολόγους» τους και στο αναγνωστικό κοινό της Τουρκίας κάνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Με χορηγία του ΥΠΠΟ, η Ελλάδα θα συμμετάσχει, για πρώτη φορά, με δικό της Εθνικό Περίπτερο, στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 13-22/12. Η έκθεση οργανώνεται από την, «προοδευτική» όπως χαρακτηρίστηκε από τους Ελληνες εκδότες, Ενωση Τούρκων Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, η οποία ως τιμώμενο πρόσωπο της φετινής έκθεσης επέλεξε τον Νόαμ Τσόμσκι.
Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των εκδοτών Γιώργος Ντουντούμης (ΠΟΕΒ) και Στέλιος Ελληνιάδης (ΣΕΒΑ), και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χρήστος Λάζος, χαρακτήρισαν την πρώτη αυτή ελληνική έκθεση βιβλίου, σαν «εναρκτήριο λάκτισμα» της ελληνικής «στρατηγικής με βάθος και εύρος» για μια συνεχή «καλή» συνεργασία με τον εκδοτικό κόσμο της Τουρκίας. Αναφέρθηκαν στις μεταφράσεις και εκδόσεις, στο παρελθόν, έργων μεγάλων Ελλήνων ποιητών και πεζογράφων, αλλά και για το ενδιαφέρον των Τούρκων εκδοτών για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Οι οργανωτές της ελληνικής έκθεσης αποσκοπούν και σε ένα διάλογο Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων, με θέμα «Περισσεύει η Ιστορία στα Βαλκάνια;», ώστε «να δούμε πώς αντιμετωπίζουν την ιστορία οι Ελληνες και Τούρκοι συγγραφείς». Στο πνεύμα ενός τέτοιου διερευνητικού διαλόγου κινείται και η «προσεκτική» επιλογή λίγων ελληνικών ιστορικών βιβλίων, που θα εκτεθούν στο ελληνικό περίπτερο. Θα παρουσιαστούν συνολικά 1.200 τίτλοι βιβλίων (αρχαιολογικά, τέχνες, γράμματα, ιστορία και παιδικά), τα οποία επιλέχθηκαν από τους εκδότες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Στα πλαίσια της έκθεσης θα διοργανωθούν συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων εκδοτών και συγγραφέων και δύο εκδηλώσεις. Στις 20/12 μουσική παράσταση με τραγούδια της Πόλης και Ρωμιών συνθετών από τη Λαϊκή Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τους Θωμά Κοροβίνη και Μαρία Φωτίου και στις 21/12 μουσική παράσταση Τούρκων καλλιτεχνών.