Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ
Δε συναινούμε σε ενδεχόμενο τετελεσμένο γεγονός

Ολοκληρώθηκαν προχτές αργά το βράδυ οι εργασίες της ολομέλειας της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Μετά το πέρας της συνεδρίασης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ στη σημερινή της συνεδρία συζήτησε το σχέδιο Ανάν και γενικότερα τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συζήτηση έγινε στη βάση ανάλυσης του σχεδίου που ετοίμασε η Επιτροπή Μελέτης του Κυπριακού της ΚΕ και που ενέκρινε το Πολιτικό Γραφείο.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ ενέκρινε τους χειρισμούς της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου και καθόρισε τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθούν οι εκπρόσωποι του Κόμματος στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η Ολομέλεια διακηρύττει για άλλη μια φορά τη σταθερή θέληση του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και επιμονή για την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ο κύριος στρατηγικός μας στόχος. Επιθυμούμε διακαώς την εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δυο κοινότητες, που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τους έποικους, θα επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε. Παράλληλα το σχέδιο Ανάν περιέχει στοιχεία που δέχονται διαφορετικές ερμηνείες και τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν, καθώς και σοβαρά αρνητικά στοιχεία τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι ζημιώνουν την υπόθεση της Κύπρου όσοι επιχειρούν να ωραιοποιήσουν το σχέδιο Ανάν και να το προβάλουν ως την έσχατη ευκαιρία λύσης του Κυπριακού. Ζημιά προκαλούν επίσης εκείνοι που εκκινώντας από υπαρκτά αρνητικά στοιχεία του σχεδίου σπεύδουν να το απορρίψουν πριν καν συζητηθεί και καταλήγουν στην άρνηση αυτής τούτης της λύσης ομοσπονδίας. Για το ΑΚΕΛ η μη λύση δεν είναι λύση. Δε δεχόμαστε το δίλημμα διχοτόμηση ή κακή λύση. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια σωστή λύση του Κυπριακού.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τη λύση του Κυπριακού μακριά από απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα και εκβιαστικά διλήμματα. Στις κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας επιβάλλεται σύνεση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία. Επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε η συλλογική διαχείριση του Κυπριακού στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου και σε συνεργασία και συνεννόηση με την Ελλάδα.

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να συναινέσει σε ενδεχόμενο τετελεσμένο γεγονός. Το ΑΚΕΛ απευθύνει έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όσους δηλώνουν ότι εργάζονται για λύση του Κυπριακού να στραφούν επιτέλους προς την πλευρά της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να ασκήσουν την επιρροή και τις πιέσεις τους ώστε η τουρκική πολιτική να διαφοροποιηθεί ριζικά και να ευθυγραμμιστεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που αγωνίζονται για ειρηνική επανένωση της Κύπρου. Μέσα από τον κοινό αγώνα, θα επιτύχουμε τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας.

Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Λευκωσία, 27 Νοεμβρίου 2002»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ