Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε την προηγούμενη Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας μπορεί να μην περιλάμβανε εκπλήξεις, είναι όμως χαρακτηριστικός για την ωμότητα με την οποία η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να φέρει σε πέρας την αποστολή που έχει αναλάβει έναντι του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2003 δεν είναι μόνο και απλά ένας προϋπολογισμός λιτότητας για τους εργαζόμενους και νέων παροχών προς την ολιγαρχία. Είναι ένας προϋπολογισμός, που αυτά του τα χαρακτηριστικά τα ομολογούν και οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Είναι, όπως είπε προσωπικά ο πρωθυπουργός, «σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής», ενώ ο επί της Οικονομίας υπουργός του εξήγησε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη «συγκράτηση και τον έλεγχο των δαπανών», στη «δραστική αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους» και στη δημιουργία πλεονασμάτων.

Στην πραγματικότητα και όπως αποδεικνύει σήμερα ο «Ρ», ο προϋπολογισμός για το 2003 είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας για τους πολλούς και νέων προνομίων για τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας. Ενα εργαλείο ακόμα πιο αντιλαϊκής αναδιανομής των κρατικών πόρων, που προβλέπει περισσότερους φόρους για τα λαϊκά στρώματα, καθήλωση των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα, μείωση των δαπανών συνολικά σε σχέση με το ΑΕΠ, παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ.

Το σύνολο των κονδυλίων που θα διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, 69,9 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 8,9 αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην ουσία αποτελούν κονδύλια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μετατραπούν σε... αναθέσεις έργων προς διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Ακόμα 31 δισ. αποτελούν τοκοχρεολυτικές δόσεις, ενώ αν προσθέσει κανείς και τα κονδύλια που θα δαπανηθούν για τις στρατιωτικές δαπάνες και τη συντήρηση των μηχανισμών καταστολής, ο καθένας καταλαβαίνει πώς η κυβέρνηση... κατάφερε τα ποσά που μένουν να μη φτάνουν για τη χρηματοδότηση ευαίσθητων και σημαντικών τομέων, είτε λόγος γίνεται για τα εισοδήματα των εργαζομένων, είτε για τη χρηματοδότηση της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ