Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Κλήρωση στα μέτρα μας

ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για πρόκριση στους 16 του θεσμού

Μπορεί ο καιρός στη Γενεύη την περασμένη βδομάδα να ήταν ...ασορτί με την εποχή που βρισκόμαστε, αλλά οι εκπρόσωποι των τριών ελληνικών ομάδων ...σκέφτονταν την Ανοιξη. Η κλήρωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, που ανέδειξε τους αντιπάλους της ΑΕΚ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ έκανε τους ανθρώπους των ομάδων μας να χαμογελάσουν... πονηρά. Η Μακάμπι Χάιφα, η Σλόβαν Λίμπερετς και η Σλάβια Πράγας δεν προκαλούν και ιδιαίτερους φόβους, αρκεί, βεβαίως, οι ελληνικές ομάδες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αρχής γενομένης της εβδομάδας που έρχεται, όπου και θα διεξαχθούν τα πρώτα παιχνίδια, την Πέμπτη (28 Νοέμβρη). ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που παίζουν τον πρώτο αγώνα στην έδρα έχουν σαν στόχο να βάλουν από τώρα τις βάσεις της πρόκρισης, ενώ ο Παναθηναϊκός διαθέτει ένα παραπάνω πλεονέκτημα, αφού η ρεβάνς θα γίνει στην έδρα του. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πρόκριση βρίσκεται στα χέρια τους και οι πιθανότητες για πρώτη φορά να δούμε και τους τρεις εκπροσώπους μας στη φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που θα διεξαχθεί στις αρχές Μάρτη είναι μεγάλες.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά το προφίλ των αντιπάλων

ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΪΦΑ:
«Το δις εξαμαρτείν...»

Οι εμφανίσεις των Ισραηλινών στο Τσάμπιονς Λιγκ που συνέπεσαν στον όμιλο του Ολυμπιακού και το γεγονός ότι έγιναν η κύρια αιτία, προκειμένου οι ερυθρόλευκοι να χάσουν την πρόκριση στο ΟΥΕΦΑ (ίσως και τη δεύτερη θέση) ήταν το στοιχείο που... κούμπωσε κάπως τους ανθρώπους της Ενωσης στο άκουσμα της αντιπάλου. Ετσι σκοπός των «κιτρινόμαυρων» είναι να φανούν πιο διαβασμένοι από τους Πειραιώτες στα παιχνίδια με τη Μακάμπι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Τα... ξεπετάγματα του Γκέντεον αποτελούν ένα παραπάνω πλεονέκτημα για τη Σλάβια

Sportidea

Τα... ξεπετάγματα του Γκέντεον αποτελούν ένα παραπάνω πλεονέκτημα για τη Σλάβια
Οι «πράσινοι» του Ισραήλ μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει ένα αξιοπρόσεκτο σύνολο στην ευρωπαϊκή τους πορεία που δεν επηρεάστηκε καθόλου από το γεγονός ότι η ΟΥΕΦΑ τούς όρισε σαν έδρα τη Λευκωσία και το ΓΣΠ στάδιο αρκετά χιλιόμετρα δηλαδή μακριά από το σπίτι της. Αλλωστε, εκεί επικράτησε της Μάντεστερ Γιουνάιντεντ (έστω και αν αγωνίστηκε με πολλούς αναπληρωματικούς) με 3-1 που θεωρείται η σπουδαιότερη νίκη της μέχρι στιγμής, αλλά και του Ολυμπιακού με 3-0. Οι δυο ήττες από τους Γερμανούς της Λεβερκούζεν, όμως έστω και εάν επιτεύχθηκαν δύσκολα από τους αντιπάλους τους ήταν αρκετές για να τους στερήσουν το όνειρο της πρόκρισης στο Β` γύρο.

Η Μακάμπι στηρίζεται κυρίως στην ταχύτητα σε όλες τις γραμμές της και κυρίως στην επίθεση, όπου υπάρχουν οι Αγιεκμπένι και Κάταν. Ο Νιγηριανός και ο Ισραηλινός παίκτης έχουν πετύχει τα 8 από τα 12 γκολ της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ και σίγουρα αποτελούν το φόβητρο για κάθε άμυνα. Στα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου ο προπονητής της ομάδας Ιτζάκ Σουμ αρέσκεται στο 4-5-1 ο Αγιεκμπένι είναι ο μοναδικά προωθημένος, ενώ στα εντός έδρας παιχνίδια, όπου το σύστημα μετατρέπεται στο 4-4-2 δίπλα στον Νιγηριανό περνάει και ο Κάταν. Ιδιαίτερη βοήθεια δίνεται και από το κέντρο της ομάδας, όπου δεσπόζει ακόμα ένα δίδυμο αυτό των Κροατών Πράλια και Ρόσο ενώ σημειώνεται ότι στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ στερήθηκε των υπηρεσιών του Λιθουανού Ζουτάουτας, ο οποίος ήταν τραυματίας. Το μικρό της ηλικίας των περισσοτέρων παικτών δίνει το δικαίωμα στη Μακάμπι να εφαρμόζει ένα ασφυκτικό πρέσιγκ τόσο στο μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου όσο και στην περισσότερη ώρα του αγώνα. Πάντως, η άμυνά της όπου υπάρχει ο έμπειρος Χαράζι είναι επιρρεπής στα λάθη και τα 12 γκολ που δέχτηκε στα έξι παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Ο πρώην παίκτης της Καλαμάτας Μπαφούρ έδωσε νέα πνοή στην επίθεση της Σλόβαν

Sportidea

Ο πρώην παίκτης της Καλαμάτας Μπαφούρ έδωσε νέα πνοή στην επίθεση της Σλόβαν
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Ιτζάκ Σουμ αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους του ισραηλινού ποδοσφαίρου και ανέλαβε πέρσι τις τύχες της ομάδας την οποία οδήγησε στο 7 πρωτάθλημά της. Ο 54χρονος Σουμ υπήρξε ποδοσφαιριστής της Κφαρ Σαμπά, όπου αγωνίστηκε για 18 χρόνια, ενώ 78 φορές ήταν διεθνής με την εθνική της χώρας του όπου πέτυχε και 10 γκολ. Σαν προπονητής ξεκίνησε το 1983 από την αγαπημένη του ομάδα (Κφαρν Σαμπά) συνέχισε στη Χάποελ Χάιφα την Μπέταρ Τελ Αβίβ ενώ πριν τη Μακάμπι Χάιφα ήταν στην ολυμπιακή ομάδα του Ισραήλ.

ΣΛΟΒΑΝ ΛΙΜΠΕΡΕΤΣ:
Ανερχόμενη δύναμη

Η ομάδα του Λίμπερετς (μια πόλη 100.χιλ κατοίκων) θεωρείται από τις ανερχόμενες δυνάμεις του τσέχικου ποδοσφαίρου η οποία κατάφερε τα τελευταία χρόνια (αν και ιδρύθηκε το 1921) να μπει σφήνα στις δυο παραδοσιακές ομάδες της Πράγας Σπάρτα και Σλάβια. Πέρσι κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα ενώ παράλληλα πραγματοποίησε και μια εντυπωσιακή πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Εκεί αποκλείστηκε από την Ντόρτμουντ αλλά πριν από αυτό είχε αφήσει... εκτός νυμφώνος ομάδες σαν τη Θέλτα, τη Μαγιόρκα (που προερχόταν από το Τσάμπιονς Λιγκ) και τη Λιόν.

Φέτος, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά αφού στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην 4η θέση ενώ αν, και δύσκολα, εντούτοις αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μίλαν, ενώ στον προηγούμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ απέκλεισε την Ιπσουιτς. Στο έμψυχο δυναμικό της ξεχωρίζουν παίκτες όπως ο Γκανέζος Μπαφούρ (πρώην παίκτης της Καλαμάτας), οι διεθνείς Σλοβάκοι Βαλάτσοβιτς, Χοντούρ και ο Τσέχος επίσης διεθνής Γιοχάνα. Οπως έχει δείξει μέχρι τώρα σε Τσεχία και Ευρώπη πρόβλημα στο σκοράρισμα δεν έχει αλλά από την άλλη δέχεται και εύκολα το γκολ (σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος γκολ 21-16). Αλλωστε, τόσο στον αγώνα με την Ντιναμό Τιφλίδας, όσο και με την Ιπσουιτς δυσκολεύτηκε πολύ, αφού νίκησε τους Γεωργιανούς στην έδρα τους με 1-0 στην Τσεχία δέχτηκε δυο γκολ (νίκη με 3-2).

Τους τρόπους για να σταματήσουν τον Αγιεκμπένι ψάχνουν στην ΑΕΚ

Sportidea

Τους τρόπους για να σταματήσουν τον Αγιεκμπένι ψάχνουν στην ΑΕΚ
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Η σημερινή Σλόβαν Λίμπερετς είναι ουσιαστικά έργο του Λάντισλαβ Σκόρπιλ, ο οποίος ανέλαβε τις τύχες της ομάδας το 1999 και κατάφερε να τη βγάλει από την αφάνεια οδηγώντας την στους δυο τίτλους που έχει μέχρις στιγμής (εκτός το πρωτάθλημα και ένα κύπελλο το 2000). Ο Σκόρπιλ αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση προπονητή αφού αν και 57 ετών είναι προπονητής 23 χρόνια, αρχίζοντας την καριέρα του στους πάγκους μόλις 24 ετών. Η πρώτη του ομάδα ήταν η Χράνετς μετέπειτα ακολούθησε η Στρέντα, ενώ πέρασε και από την τρίτη ομάδα της Πράγας την Ντούκλα.(σημερινή Πρίμπραν).

ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ:
Στόχος η επιστροφή

Η ομάδα που ιδρύθηκε από φοιτητές της Πράγας είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους της Ευρώπης (1892.) Αποτελεί τη δεύτερη (από πλευράς δημοτικότητας) ομάδα της Πράγας όπου μαζί με τη Σπάρτα μονοπώλησαν τους εγχώριους τίτλους και τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Τσέχων. Αν και οι ίδιοι απεχθάνονται το χαρακτηρισμό σαν αιώνιοι δεύτεροι, εντούτοις τα... γραφόμενα τους διαψεύδουν αφού έχουν 14 πρωταθλήματα έναντι 28 της μεγάλης αντιπάλου τους. Η καλύτερη περίοδος για τη Σλάβια ήταν οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα όταν από το 1925 έως το 47 κατέκτησε τα 13 από τα 14 πρωταθλήματά της (το άλλο το 1996).

Φέτος, αν και δεν έχει μεγάλες διαφορές από την περσινή ομάδα και τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, αν και πάλι βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Σπάρτα. Στο προηγούμενο γύρο του ΟΥΕΦΑ απέκλεισε την Παρτιζάν αφού, αν και ηττήθηκε με 3-1 στο Βελιγράδι, συνέτριψε τους Γιουγκοσλάβους στον επαναληπτικό με 5-1 στην παράταση.

Η επιστροφή του έμπειρου αμυντικού Μπέρανεκ συμμάζεψε τα μετόπισθεν με τη βοήθεια βέβαια και των άλλων «παλιών» όπως ο Σουχοπάρεκ και ο Νοβότνι. Και εάν η ηλικιακή κατάσταση της άμυνας κυμαίνεται γύρω στα «... αντα» αντιστρόφως ανάλογα είναι τα πράγματα στη μεσαία γραμμή όπου κυριαρχεί ο ενθουσιασμός των νέων. Κορυφαίος αυτών βέβαια θεωρείται ο διεθνής με τις ελπίδες και πρωταθλητής Ευρώπης Βάσουσεκ, όπως και οι συμπαίκτες του στην εθνική Σκάτσελ και Πίτακ, αλλά και ο Γκέντεον. Στην επίθεση κυριαρχεί η προσωπικότητα του Πάβελ Κούκα.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο 45χρονος Μίροσλαβ Μπέρανεκ, ανέλαβε για δεύτερη φορά την ομάδα της Πράγας, αφού είχε περάσει από τον πάγκο της και το 1994. Μετέπειτα εργάστηκε και στην Κλάντο και την Μπλσάνι. Κορυφαία πάντως στιγμή της καριέρας του σαν προπονητή είναι η κατάκτηση πέρσι του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος των ελπίδων, ενώ σημειώνεται ότι η δεύτερη επιστροφή του στη Σλάβια συνδυάστηκε από την κατάκτηση του περσινού Κυπέλλου.


Κείμενα: Μπ. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ