Κυριακή 24 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Ατύχησαν οι Ελληνες σκακιστές

Τις τρεις πρώτες θέσεις κατάλαβαν Ρωσία (χρυσό), Ουγγαρία (αργυρό) και Αρμενία (χάλκινο). Στις Γυναίκες, πρώτευσαν η Κίνα, η Ρωσία και η Πολωνία. Διαμαρτυρία της ΝΣΠ για εμπορευματοποίηση του σκακιού, μέσω της ιστοσελίδας της 35ης Σκακιστικής Ολυμπιάδας

Ο Ολλανδός GM Γιαν Τίμαν, στην Αθήνα, σε αγώνα «σιμουλτανέ», όπου αντιμετώπισε αρκετούς βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου
Ο Ολλανδός GM Γιαν Τίμαν, στην Αθήνα, σε αγώνα «σιμουλτανέ», όπου αντιμετώπισε αρκετούς βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου
Δύο ήττες στους δύο τελευταίους γύρους σταμάτησαν τον «καλπασμό» της Εθνικής Αντρών, για την κατάκτηση της 5-7ης τελικής κατάταξης στην 35η Σκακιστική Ολυμπιάδα, που έληξε στις 11 Νοέμβρη στο Μπλεντ της Σλοβενίας.

Στον 11ο και 12ο γύρο συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των Ελλήνων σκακιστών με αντίστοιχες ισοπαλίες 2-2, επί των ισχυρών ομάδων της Σλοβακίας (Μοβσεσιάν 2.651 - Παπαϊωάννου 2.587 1-0, Φτάτσνικ 2.603 - Χαλκιάς 2.528 0-1, Τιμοσένκο 2.509 - Νικολαΐδης 2.495 1/2, Πλατσέτκα 2.444 - Βουλδής 2.526 1/2) και της Γερμανίας (Παπαϊωάννου - Γκραφ 2.635 1/2, Χαλκιάς - Νταούτοβ 2.617 1/2, Μιλαντίνοβιτς - Χικλ 1-0, Βουλδής - Λούθερ 2.538 0-1), διεκδικώντας την προαναφερόμενη θέση. Ηρθαν όμως οι ήττες από Ολλανδία (Βαν Βέλι 2.681 και Ιβαν Σοκόλοβ 2.684 νίκησαν τους Παπαϊωάννου, Χαλκιά, ισοπαλία ο Μιλαντίνοβιτς με τον Τιβιάκοβ 2.631, ενώ νίκησε ο Βουλδής τον Νίτζμποερ 2.556 τελικό σκορ 2,5-1,5) και από την Λευκορωσία, επίσης με 2,5-1,5 και έτσι στην τελική βαθμολογία η Εθνική Ελλάδας Αντρών πήρε την 25η θέση και 31,5 βαθμούς), σε 141 συμμετοχές!

Αναλυτικά, η τελική κατάταξη στην κορυφή ήταν:

1. Ρωσία 38,5 β., 2. Ουγγαρία 37,5 β., 3. Αρμενία 35 β., 4. Γεωργία 34 β., 5-7. Κίνα, Ολλανδία, Αγγλία 33,5 β., 8-12. Σλοβακία, Ισραήλ, Γιουγκοσλαβία, ΦΥΡΟΜ, Σουηδία 33 βαθμοί κ.ά.

Η τελική κατάταξη στην αντίστοιχη Ολυμπιάδα Γυναικών ήταν: 1. Κίνα 29,5 β., 2. Ρωσία 29 β., 3. Πολωνία 28 β., 4. Γεωργία 27,5 β., 5-8. Ουγγαρία, Ουκρανία, Γιουγκοσλαβία, Αζερμπαϊτζάν 25,5, 9-10. ΗΠΑ, Τσεχία 25 β.

Η Εθνική Ελλάδας Γυναικών και αυτή με δύο ήττες στον 13ο και 14ο γύρο από το Αζερμπαϊτζάν 2-1 και το Τουρκμενιστάν 2-1, πήρε την 23η θέση με 23 β., ενώ είχε ισοπαλία 1,5 - 1,5 με Ισραήλ και νίκη επί της Μογγολίας 2-1 στον 11ο και 12ο γύρο. Στις Γυναίκες ξεκίνησαν 94 χώρες.

* Προσπάθεια νέας εμπορευματοποίησης του σκακιού στη 35η Σκακιστική Ολυμπιάδα, με την ΕΣΟ και την FIDE να βγάζουν έξω την «ουρά τους» από τις ευθύνες και να τις ρίχνουν στη διοργανώτρια χώρα. Το προεδρείο της ΕΣΟ, θορυβημένο από τη διαμαρτυρία μελών του ΔΣ και της Νέας Σκακιστικής Πρωτοβουλίας, αλλά και άλλων σκακιστών, που είχε προηγηθεί - μέχρι τότε, ούτε που είχε αναφερθεί στο γεγονός... - προσπάθησε να καθησυχάσει το σκακιστικό κόσμο, ότι ήδη το είχαν αντιληφθεί μέλη του ΔΣ που ήταν στην Ολυμπιάδα, καθώς και η διοργανώτρια χώρα, που όμως είχε προβλέψει άλλες απαγορεύσεις στο διαδίκτυο, αλλά δεν είχε προβλεφθεί η ανάλογη απαγόρευση για στοιχήματα..! Οι διοργανωτές, συνεχίζει η «παρέμβαση», δεν μπορούσαν να ενεργήσουν διαφορετικά, γιατί ήταν δεσμευμένοι με συμβόλαιο...

- Η διαμαρτυρία, που είναι από δεκάδες σκακιστές και παράγοντες υπογεγραμμένη, βασίζεται στην ενέργεια της εταιρίας «Betsson» που εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της Ολυμπιάδας με τα διακριτικά CASINO ON NET και καλούσε τους επισκέπτες του διαδικτύου να στοιχηματίσουν σε σκακιστικούς αγώνες της Ολυμπιάδας και κάθε άλλου μεγάλου σκακιστικού γεγονότος. Η προσπάθεια αυτή προξενεί ζημιά στο πνευματικό άθλημα, ευτελίζει την αξία του και ανοίγει την πόρτα για μια χυδαία εμπορευματοποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ