Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών

Η παραπέρα ενίσχυση των στρατιωτικών μηχανισμών επιβολής της νέας τάξης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του δικού της ιμπεριαλιστικού ρόλου, αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όπως την παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στη διάσκεψη προέδρων επιτροπών Αμυνας των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε στην Αθήνα.

Στην ομιλία του ο Γ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι πρέπει μεν να διαφυλαχτεί ο «ανοιχτός» χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αλλά «χωρίς να δημιουργηθεί κίνδυνος εκφυλισμού σε μια πολυεθνική, χαλαρή και κατά περίσταση συμμαχία, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κρίσεων ή σε μια δαπανηρή νέα εκδοχή της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και ότι βασικός σκοπός της είναι η στήριξη της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της Ενωσης».

Ωστόσο, διαπίστωσε «καθυστέρηση στην προώθηση των σχετικών εργασιών» πράγμα που όπως είπε «έδωσε αφορμή για την έντονη δραστηριοποίηση της Ελληνικής Προεδρίας κατά την Ατυπη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας στο Ρέθυμνο, στις αρχές (4-5) Οκτωβρίου 2002». Στη σύνοδο αυτή, όπως ανέφερε, επήλθε συμφωνία στα εξής σημεία: Να τηρηθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα της Προεδρίας για την κάλυψη των ελλειμμάτων. Δέσμευση των κρατών - μελών να καλύψουν τα ελλείμματα με βελτιωμένες συνεισφορές. Χρηματοδότηση των αναγκαίων εξοπλισμών. Εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης το 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ