Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νέα δίκη κατά στελεχών της ΓΛΔ

Τρία μέλη του πρώην Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (SED) της ΓΛΔ, μετά την αθώωσή τους από δικαστήριο του Βερολίνου, πρόκειται να ξαναδικαστούν με την ίδια κατηγορία. Τα τρία πρώην ηγετικά στελέχη του κόμματος είναι ο καθηγητής Χέρμπερτ Χέμπερ, ο δρ Χανς - Γιοάχιμ Μπέμε και ο Ζίγκφριντ Λόρεντς. Είχαν αθωωθεί στις 7 Ιούλη 2000 από το λεγόμενο 32ο Μεγάλο Ποινικό Τμήμα του Πρωτοδικείου της πρωτεύουσας από την κατηγορία ότι σαν ηγετικά στελέχη είχαν παραλείψει να επιδράσουν στον «εξανθρωπισμό» της κατάστασης στα υπάρχοντα σύνορα μεταξύ των δυο τμημάτων του Βερολίνου και ότι έτσι είχαν καταστεί υπεύθυνοι για το φόνο δραπετών από το ένα στο άλλο τμήμα της πόλης.

Η αθώωση είχε στηριχτεί στο γεγονός ότι η κατηγορία της παράλειψης δεν αποτελούσε σύμφωνα με τους νόμους της ΓΛΔ ποινική πράξη. Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας άσκησε αργότερα αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης, που εκδικάστηκε στο αναθεωρητικό δικαστήριο της Λειψίας στις 6 Νοέμβρη. Το δικαστήριο αυτό αναίρεσε την αθωωτική απόφαση με την αιτιολογία, ανάμεσα στα άλλα, ότι το δικαστήριο του Βερολίνου δεν ακολούθησε την αιτιολογία άλλης απόφασης που είχε καταδικάσει για «παράλειψη» άλλα τρία πρώην μέλη του ΠΓ - τους Εγκον Κρεντς, Γκίντερ Σαμπόβσκι και Γκίντερ Κλάιμπερ. Τελικά παρέπεμψε την υπόθεση για νέα δίκη σε άλλο ποινικό δικαστήριο του Βερολίνου.

Διαφορετική μεταχείριση

Παίρνοντας αφορμή από την παραπομπή των τριών σε νέα δίκη, ο Εγκον Κρεντς σε επιστολή του, δημοσιευόμενη στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (8 Νοέμβρη), υπογραμμίζει τη διαφορετική μεταχείριση των πρώην κατοίκων της ΓΛΔ. Υπενθυμίζει σχετικά ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας της Γερμανίας, Ρούντολφ Σάρπινγκ, είχε μηνυθεί από το σοσιαλδημοκράτη δικηγόρο του Αμβούργου Αρμιν Φίαντ επειδή τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ είχαν βομβαρδίσει στη Σερβία και το Κόσσοβο αστικά ιδρύματα και αστικό πληθυσμό. Ο γενικός εισαγγελέας όμως αιτιολόγησε την «παράλειψη» του Σάρπινγκ να φροντίσει για κατάπαυση των βομβαρδισμών αυτών με το επιχείρημα ότι του ήταν αδύνατο να επιδράσει σε αποφάσεις όλου του ΝΑΤΟ. Ο Κρεντς διερωτάται γιατί αυτό το αιτιολογικό δεν ισχύει και για τους τρεις κατηγορούμενους απέναντι σε αποφάσεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας σχετικά με τα σύνορα (το τείχος) στο Βερολίνο. Εκτός αυτού οι τρεις κατηγορούμενοι - γράφει ο Κρεντς - δε διεξήγαγαν ποτέ πόλεμο, δεν είχαν ποτέ κυβερνητικό αξίωμα και δεν είχαν ποτέ μετάσχει σε σύνοδο του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αλλά οι τρεις ήταν πολίτες της ΓΛΔ - γι' αυτό και η ανισότητά τους απέναντι στο νόμο. (Ο Κρεντς έχει ως γνωστό καταδικαστεί και κρατείται στη φυλακή του Πλέτσεντζέε).


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ