Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ταινίες για παιδιά και νέους

Η αφίσα της βδομάδας
Η αφίσα της βδομάδας
Επιλεγμένες ταινίες για νέους θα παρουσιάσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από 15 - 21/11 στο «Τριανόν».

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα, «Cinedays», μια «εβδομάδα ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κληρονομιάς», που οργανώνεται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Συμμετέχουν τηλεοπτικοί σταθμοί - και η «χορηγός επικοινωνίας» ΕΡΤ, η οποία θα προβάλλει ευρωπαϊκές ταινίες και θα διοργανώσει συζητήσεις στο διάστημα αυτό.

Παράλληλα με την εβδομάδα, θα πραγματοποιείται στο διαδίκτυο η ευρωπαϊκή διοργάνωση Netdays 2002 (Netdays website: www.netdayseurope.org), το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γεγονός στον χώρο του Internet και των πολυμέσων που απευθύνεται σε νέους από 13- 25 χρόνων. Το φετινό Netdays αφιερώνεται στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και την εκπαίδευση των νέων, σχετικά με τη δύναμη της εικόνας και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές 30.000 σχολείων και εκπαιδευτικών οργανισμών από όλη την Ευρώπη να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν συνεργασίες.

Μεταξύ των ταινιών που θα προβληθούν στο «Τριανόν» ξεχωρίζει η κινηματογραφική αναφορά του Ντέιβιντ Λιν στον Κάρολο Ντίκενς με τις ταινίες, «Μεγάλες προσδοκίες» (1946) και «Ολιβερ Τουίστ» (1948). Επίσης, τα νεορεαλιστικά αριστουργήματα με ήρωες παιδιά, «Ο κλέφτης των ποδηλάτων» του Βιτόριο Ντε Σίκα (1948) και «Γερμανία έτος μηδέν» του Ρομπέρτο Ροσελίνι (1947), η τρυφερή ταινία του Ρενέ Κλεμάν «Απαγορευμένα παιχνίδια» (1951), η ταινία ορόσημο του βρετανικού «ελεύθερου σινεμά», «Οργισμένα νιάτα» του Τόνι Ρίτσαρντσον (1959) κ.ά. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες «Ξυπόλυτο τάγμα» του Γκρεγκ Τάλας και «Ερόικα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το πρόγραμμα των προβολών στο Τριανόν αποτελείται καθημερινά από τρεις ζώνες. Η πρώτη απευθύνεται σε παιδιά, η δεύτερη σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου και η τρίτη σε φοιτητές και ενήλικες. Ολες, ωστόσο, απευθύνονται σε κάθε ηλικία και στο ευρύ κοινό. Να επισημάνουμε τέλος ότι το πρωί θα γίνουν ειδικές προβολές - σε συνεννόηση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος - για σχολεία, και στο «Τριανόν» και σε σχολεία που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ