Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
«Μονά χάνεις - ζυγά κερδίζω» για τους ΕΒΕ

Ταξικός ο προσανατολισμός των ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εντάθηκαν σε βάρος των ΕΒΕ τα φορολογικά γιουρούσια και τριπλασιάστηκε η αναδρομική βεβαίωση φόρου

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα φορολογικά γιουρούσια σε βάρος των μικροβιοτεχνών, μικρεμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι εξαναγκάζονται να πληρώσουν τεράστια ποσά φόρου για προηγούμενες χρήσεις και να αναπληρώσουν έτσι τις τεράστιες φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα αναδρομικά χαράτσια της κατάπτυστης ρύθμισης για τη «συνάφεια», έχει στην κυριολεξία εξαπολύσει το σύνολο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στον έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων βεβαιώνοντας επιπλέον ποσά και με τις συνοπτικές διαδικασίες που προβλέπονται από την εγκύκλιο 1148/98 για τo λεγόμενο οριστικό κλείσιμο φορολογικών υποθέσεων προηγουμένων χρήσεων.

Η ληστεία σε αριθμούς, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τα οποία δεν περιλαμβάνουν ούτε τα ποσά της «συνάφειας» για την 3ετία 1999-2001 ούτε και τα ποσά για την 6ετία 1993-98, είναι η εξής:

  • Τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα που είναι εντεταλμένα για το έλεγχο των μικρών επιχειρήσεων και των ΕΒΕ βεβαίωσαν στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2002 επιπλέον φόρους ύψους 339,4 εκατ. ευρώ, έναντι 120,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2001. Δηλαδή στο δεκάμηνο φέτος τα πρόσθετα χαράτσια που βεβαιώθηκαν για τους ΕΒΕ σχεδόν τριπλασιάστηκαν, έναντι μέσης αύξησης 40% για το σύνολο των επιχειρήσεων και μείωσης σε ποσοστό 1% για τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
  • Χαρακτηριστικό του βαθύτατα ταξικού προσανατολισμού που δίνει η κυβέρνηση στο μηχανισμό της Εφορίας αποτελεί και το γεγονός ότι ο αριθμός των φορολογικών υποθέσεων των ΕΒΕ που έλεγξαν έφτασε στο 10μηνο φέτος τις 8.831, από 3.993 πέρυσι, δηλαδή οι έλεγχοι αυτοί υπερδιπλασιάστηκαν. Στον αντίποδα βρίσκονται και πάλι οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι απολαμβάνουν «ειδικής ασυλίας». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι φορολογικοί έλεγχοι του Εθνικού Ελεγκτικού Κέντρου, που είναι εντεταλμένο για τις πολύ μεγάλες ΑΕ, καταγράφουν στο δεκάμηνο φέτος μείωση σε ποσοστό 8% (592 φορολογικές υποθέσεις από 642 πέρυσι).

Είναι απόλυτα φανερό ότι ολόκληρος ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ασχολείται με το φορολογικό ξεζούμισμα των ΕΒΕ, την ίδια στιγμή, που για το μεγάλο κεφάλαιο κάνουν «τα στραβά μάτια». Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το μέτωπο της φορολογικής αφαίμαξης των ΕΒΕ και μέσω της συνάφειας για την 6ετία 1993-1998. Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος υφυπουργός Απ. Φωτιάδης καλεί την ερχόμενη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, σύσκεψη με τους διευθυντές ΔΟΥ της Β. Ελλάδας προκειμένου να τους... εμπνεύσει και με προφορικές εντολές για την «ανάγκη» να εκβιάζουν τις μικρές επιχειρήσεις και να τις εξαναγκάσουν να πληρώσουν τα πρόσθετα χαράτσια, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ