Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φλογερή «Κάρμεν»

Το φλογερό πάθος της «Κάρμεν» θα ζωντανέψει την Κυριακή στη Εθνική Λυρική Σκηνή. Το αριστούργημα του Μπιζέ θα εγκαινιάσει το χειμώνα της ΕΛΣ, στο «Ολύμπια», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, σκηνικά Γιώργου Γαβαλα, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, χορογραφίες Εφης Καρακώστα, με πρωταγωνίστρια την Ελένη Λιώνα. Ερμηνεύουν επίσης: Βικτόρια Μαϊφάτοβα, Μαρία Μαρκέτου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Εμίλ Ιβανόφ, Ερνέστο Γκριζάλες, Γιάννης Γιαννίσης, Δημήτρης Κασιούμης, Δημήτρης Τηλιακός, Μάτα Κατσούλη, Σοφία Κυανίδου, Αντωνία Καλογήρου, Μαρίνα Βουλογιάννη, Διονύσης Τρούσσας, Κώστας Ντότσικας, Αρης Παπαγιαννόπουλος, Κώστας Μαυρογένης, Συρανούς Τσαλικιάν, Μαρίτα Παπαρίζου κ.ά. Συμμετέχει η παιδική χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης».

Ο Ζ. Μπιζέ εμπνεύστηκε την «Κάρμεν» από το μυθιστόρημα του Προσπέρ Μεριμέ, όμως δε χάρηκε το θρίαμβο του έργου του, καθώς πέθανε την ίδια χρονιά της πρώτης παρουσίασής του. Η πρεμιέρα (1875) στο Παρίσι ξεσήκωσε αντιδράσεις από αγανακτισμένους, που στην ηρωίδα έβλεπαν μια ανήθικη γυναίκα. Αλλοι όμως αγάπησαν το έργο γιατί παρουσίαζε ρεαλιστικούς ήρωες. Σε αντίθεση με την επεισοδιακή πρεμιέρα στο Παρίσι, το έργο σημείωσε επιτυχία στην Οπερα της Βιέννης, λίγο καιρό αργότερα. Παραστάσεις θα δοθούν επίσης στις: 12, 13, 15, 16, 19, 20, 22, 23, 24/11 και στις 5, 6, 7, 10, 11/12. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.3612.461.

Για το κτίριο της Λυρικής

Το θέμα του νέου κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο για τους καλλιτέχνες και το κοινό του μοναδικού λυρικού μας θεάτρου, έθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός, σε προχθεσινή του συνάντηση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ο Λ. Καρυτινός εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα του νέου κτιρίου της Λυρικής, το οποίο παρά τις εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις ότι σύντομα «θα» χωροθετηθεί και «θα» ξεκινήσουν οι εργασίες θεμελίωσής του, έμεινε στάσιμο. Αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχημένη πορεία της ΕΛΣ, στη δραστηριότητά της σε τρεις σκηνές και στη θεαματική αύξηση του κοινού της.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ