Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ρυθμίσεις για τις μορφές τεχνητής γονιμοποίησης

Το 20% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας και το 2,5% των γεννήσεων γίνεται με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης

Νομοθετικά πλέον ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν σε διάφορες πλευρές της τεχνητής γονιμοποίησης με το νομοσχέδιο για την «ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη παραγωγή», που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιτροπή, σε σύνολο 2.000.000 ατόμων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία περίπου το 20% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας. Αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο 15.000 ζευγάρια να προσέρχονται σε ιατρικά κέντρα ζητώντας επιστημονική βοήθεια για τεχνητή γονιμοποίηση, ενώ το 2% έως 2,5% των γεννήσεων σήμερα γίνεται με μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, με το νομοσχέδιο απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγική κλωνοποίηση καθώς και η επιλογή φύλου, ενώ υιοθετείται ανεπιφύλακτα η τεχνητή σπερματέγχυση και η απλή εξωσωματική γονιμοποίηση μόνο για να αντιμετωπίζεται η αδυναμία απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο από γονείς που είναι σε ηλικία ικανότητας αναπαραγωγής.

Ρυθμίζεται, επίσης, η μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση με δικαστική άδεια και αυστηρές προϋποθέσεις, όπως να γίνει αυτή έξι μήνες από το θάνατο του συζύγου και να ολοκληρωθεί πριν την παρέλευση διετίας.

Ξεχωριστής σημασίας, που προκάλεσε και μεγάλη συζήτηση στην επιτροπή, είναι η πρόβλεψη της παρένθετης μητέρας ή, αλλιώς, της «δανεικής μήτρας».

Πρόκειται για την περίπτωση κατά την οποία μεσολαβεί άλλη γυναίκα, διαφορετική από εκείνη που θέλει να αποκτήσει τέκνο και αφού ιατρικά βεβαιώνεται ότι είναι αδύνατο να κυοφορήσει η γυναίκα που το επιθυμεί. Το νομοσχέδιο απαιτεί προηγούμενη δικαστική άδεια και έγγραφη συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα το κυοφορήσει καθώς και του συζύγου της αν είναι έγγαμη. Τόσο η αιτούσα όσο και η κυοφόρος γυναίκα πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην ελληνική επικράτεια για να αποτραπεί η ανάπτυξη «αναπαραγωγικού τουρισμού» καθώς και η διακίνηση γυναικών με σκοπό την εκμετάλλευσή τους. Τέλος, το νομοσχέδιο τάσσεται υπέρ της ανωνυμίας των τρίτων προσώπων που προσφέρουν τους γαμέτες ή τα γονιμοποιημένα ωάρια.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Π. Κοσιώνης, τόνισε ότι ναι μεν το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, εντούτοις όμως αφήνει κάποιες «ανοιχτές πόρτες» για την εμπορευματοποίηση του όλου θέματος και γι' αυτό το λόγο ψήφισε «λευκό» επί της αρχής του. Υπογράμμισε ότι με τη βιοϊατρική εξέλιξη επήλθε διάδοση των μεθόδων αναπαραγωγής και συνακόλουθη εμπορευματοποίηση, με αποτέλεσμα τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια να χρειάζονται ακόμα και τρία εκατομμύρια δραχμές για την τεχνητή γονιμοποίηση.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση ζήτησε όλες οι διαδικασίες να γίνονται μόνο σε δημόσια κέντρα αναπαραγωγής και στην κάλυψη των εξόδων να μετέχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είπε ότι πρέπει να απαγορευτεί κατηγορηματικά η κλωνοποίηση για όλες τις περιπτώσεις και το πλεονάζον γενετικό υλικό ή να δίνεται δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη ή να καταστρέφεται. Οσο δε για τη «δανεική μήτρα» και προκειμένου να αποφευχθεί και εδώ η εμπορευματοποίηση, ζήτησε όλα τα σχετικά έξοδα να καλύπτονται από το δημόσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ