Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχή με την «Ελένη» του Ρίτσου

Την εκπληκτική παράσταση με το έργο «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζει από αύριο και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, μέχρι την 1η του Δεκέμβρη, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, στο «Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν», στο Υπόγειο.

Η «Ελένη» - μια παραγωγή της ΕΤ-1 με το Πανεπιστήμιο Αθηνών - παρουσιάστηκε πέρσι στην Αθήνα μόνο για οκτώ παραστάσεις και στη συνέχεια στα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Λάρισας και στο Κέντρο Αρχιτεκτόνων Μεσογείου. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Παπαβασιλείου, τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Μεταλλινού και οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Ερμηνεύει ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Μαζί του ο Νίκος Σακαλίδης.

Οπως σημειώνει ο Βασίλης Παπαβασιλείου, «το σχέδιο της "Ελένης" έχει τις ρίζες του στη θεατρική βραδιά που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1999, στην Πνύκα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τίτλο "Ο κύριος Γιάννης Ρίτσος". Αυτή η βραδιά ήταν η αφορμή για κάποιες πιο συγκεκριμένες σκέψεις για τον ποιητή γενικά και για το χαρακτήρα, την υφή, την εμβέλεια των θεατρικών του κειμένων ειδικότερα. Το θέατρο του Ρίτσου είναι ένα θέατρο γλώσσας και ιδεών. Το ανθρώπινο πάθος, είτε τη "γυναικεία" ψυχή αφορά είτε την "ανδρική", φωτίζεται στοργικά και συνάμα ανελέητα ως έρμαιο μιας υπέρτερης διαπλοκής δυνάμεων, που φέρουν τα ωραία ονόματα Πόθος, Δόξα, Ομορφιά και συνθέτουν το δίχτυ της Μοίρας μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org