Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την επιστροφή και πολύ μικρή εναντίωση. Επιπλέον, η υποστήριξη αυξάνεται όταν το κοινό καλείται να συνεκτιμήσει μια δέσμη προϋποθέσεων υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, ενώ πολύ μικρή είναι η αντίθεση στην επιστροφή υπ' αυτές τις συνθήκες. Από τα αποτελέσματά της προκύπτει ότι αντίθετο με την επιστροφή είναι το 16% των ερωτηθέντων, ενώ οι υπόλοιποι δεν απάντησαν. Οι προϋποθέσεις ήταν οι εξής: Αν τα Μάρμαρα επέστρεφαν στην Ελλάδα με μορφή μακροχρόνιου δανεισμού χωρίς να θίγεται τυπικά η βρετανική ιδιοκτησία. Αν τα επέστρεφαν με μορφή δανεισμού με βρετανική ιδιοκτησία και από κοινού φροντίδα. Αν κατασκευαζόταν νέο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Αν η Ελλάδα προμήθευε το Βρετανικό Μουσείο με άλλα εκθέματα με τη μορφή περιοδικών εκθέσεων. Αν η Ελλάδα συμφωνεί να παραιτηθεί από όλες τις άλλες αξιώσεις επιστροφής αρχαιοτήτων από τη Μ. Βρετανία.
Η Ελλάδα έχει προσφερθεί να συμμορφωθεί με αυτές τις προϋποθέσεις. Η έρευνα δείχνει ότι το 56% θα υποστήριζε την επιστροφή, αν συνέτρεχε τουλάχιστον μια από αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ μόνον το 7% υποστηρίζει ότι η Βρετανία πρέπει να τα κρατήσει.
Ο υπουργός δήλωσε ότι με τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης «βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέας προσπάθειας», αφού «η επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι ζήτημα ελληνοβρετανικής διαφωνίας».
Ο υπουργός Πολιτισμού θα συνοδεύσει, σήμερα, στην Αίγυπτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Μαζί του θα έχει και τη χάλκινη προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, και η οποία ανήκει στο ΥΠΠΟ, για να τη χαρίσει στη Βιβλιοθήκη. Το γλυπτό θα είναι μόνιμο έκθεμα στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων της Αβερωφείου Σχολής διοργανώνουν, αύριο, έξω από τη βιβλιοθήκη συναυλία του αιγυπτιακής καταγωγής συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου.