Δευτέρα 14 Οχτώβρη 2002 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών

Για τα πρώτα αποτελέσματα της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της αργά χτες το βράδυ και τόνισε ότι τα θετικά αυτά μηνύματα έχουν να κάνουν με τη συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων και το στόχο της χειραφέτησης των λαϊκών στρωμάτων από το δικομματισμό.

Ολόκληρη η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Με μια πρώτη εκτίμηση θα ήθελα να σας αναφέρω ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα και μηνύματα που έχουν προκύψει και είναι πια καταγραμμένα - μέχρι αυτή τη στιγμή βεβαίως - στη μάχη των τοπικών εκλογών. Θετικά αποτελέσματα και μηνύματα που προκύπτουν από τη διαμόρφωση της αγωνιστικής συνεργασίας ανάμεσα στο ΚΚΕ, στο ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες τοπικές, συλλογικές δυνάμεις και κοινωνικές προσωπικότητες. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το καινούριο και το μεγάλο μήνυμα που προκύπτει από τη μάχη των τοπικών εκλογών, χωρίς -βεβαίως- να υποτιμήσει κανείς το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εμείς επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή να πολιτικοποιήσουμε τη μάχη των τοπικών εκλογών, να οξύνουμε την πολιτική αντιπαράθεση, με κύριο στόχο τη χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, από τις δυνάμεις του δικομματισμού, από το νεοφιλελευθερισμό, όποιες αποχρώσεις και εκφράσεις αν έχει αυτός, στο πολιτικό επίπεδο και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιλέξαμε την πολιτικοποίηση της μάχης των τοπικών εκλογών και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί ο ίδιος ο μηχανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει εξελιχθεί σε ένα γρανάζι της κεντρικής εξουσίας, ύστερα από τις θεσμικές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες αποδέχτηκαν ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία του Συνασπισμού.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι καταθέσαμε αυτή την οξυμένη πολιτική αντιπαράθεση σ' αυτή τη μάχη. Μια αντιπαράθεση η οποία θα έχει συνέχεια και στο δεύτερο γύρο, αλλά και μετά τις εκλογές. Διαμορφώνεται ένα ριζοσπαστικό, αγωνιστικό ρεύμα μέσα στην κοινωνία και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναμφισβήτητα αυτό το ρεύμα και πέρασε, κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης, αλλά και θα περάσει στην πορεία, μέσα από συμπληγάδες πέτρες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, αλλά για μας είναι ένας μονόδρομος. Κάθε καινούριος δρόμος έχει τις δυσκολίες του, αλλά έχει και τα θετικά αποτελέσματά του.

Με βάση τα αποτελέσματα που υπάρχουν ως τώρα, σε 31 Νομαρχίες τα ψηφοδέλτια της Αγωνιστικής Συνεργασίας είχαν άνοδο, αλλού μεγαλύτερη, αλλού μικρότερη. Σε έξι Δήμους αναδείχτηκαν νικητές από την πρώτη Κυριακή. Στο δεύτερο γύρο ήδη μπαίνουν σε 25 Δήμους. Σε δεκάδες Δήμους σε όλη τη χώρα υπάρχει σημαντική άνοδος.

Αναμφισβήτητα η πολιτικοποίηση της μάχης επιφέρει κι αναδιατάξεις δυνάμεων. Εδώ δοκιμάζεται η συσπείρωση η αγωνιστική, η οποία αποβλέπει στο να κερδίζει ψήφους και θέσεις, αλλά κερδίζοντας ταυτόχρονα και στην ουσία. Διότι πραγματικά μπορεί κανείς να αποσπάσει ψήφους, να διαμορφώσει συμμαχίες, που θα είναι του "γλυκού νερού", του "αφρού". Εμείς ακριβώς επιδιώκουμε συγκέντρωση δυνάμεων, συσπείρωση δυνάμεων, και αποτελέσματα αναμφισβήτητα, και σε ψήφους και σε θέσεις. Ετσι που να διαμορφώνεται ένα ρεύμα το οποίο θα δρα κατά του δικομματισμού, κατά του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος αφορά και τα δυο κόμματα εξίσου, αλλά έχει δυστυχώς και πολλές άλλες εκφράσεις μέσα στην κοινωνία. Αυτό το ρεύμα είναι ένα ρεύμα, το οποίο πρέπει να συνεχίσει, πρέπει να διευρυνθεί κι αναμφισβήτητα να αντιμετωπίσει όσους σκοπέλους έχει μπροστά του, με ένα μόνο στόχο: να μην ενσωματωθεί, να μην υποκύψει στις δυσκολίες, αλλά αντίθετα να γίνει πόλος συσπείρωσης και διεύρυνσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων.

Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις για τα αποτελέσματα, αν θέλετε, προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της θέσης κατά του δικομματισμού και στο δεύτερο γύρο, γιατί όπως και να το κάνουμε, πρέπει να έχουμε τα μάτια στραμμένα και στις 21 του Οκτώβρη. Σ' αυτή τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έρχεται και απ' αφορμή τη διεθνή οικονομική κρίση και την αρνητική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και χωρίς αυτήν την αφορμή στο συρτάρι υπάρχουν τέτοια μέτρα... Επομένως, πρέπει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να υπάρχει ένας αγωνιστικός πόλος που θα αντιστέκεται και που δε θα υποκύπτει στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια τα οποία έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις όχι κοινής ωφέλειας, αλλά ωφέλειας των λίγων. Με αισιοδοξία, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε και την επόμενη εκλογική μάχη και πολύ περισσότερο τις μάχες που θα έρθουν τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ