Associated Press |
Από τις ασκήσεις Αμερικανών πεζοναυτών στο Κουβέιτ |
«Αν ο ΟΗΕ δεν επιδείξει πυγμή και φανεί ανίκανος να πράξει, τότε οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας και θα αφοπλίσουν τον Σαντάμ Χουσεϊν» επανέλαβε, χθες, από το Νόξβιλ, του Τενεσί, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση στο Κογκρέσο, ο διευθυντής της CIA, με επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, προειδοποιούσε ότι αν το ιρακινό καθεστώς νιώσει ότι είναι «αναπόφευκτη» μια επίθεση εναντίον, δεν αποκλείεται, έστω και αν είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα, να χρησιμοποιήσει βιολογικά και χημικά όπλα, πρώτο, μέσω διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων.
Την «πλήρη ισχύ και το μένος» του συνόλου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον απέναντι στο Ιράκ, εφόσον δεσμευτεί να αναλάβει δράση, υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η εκδοχή είναι ύστατη επιλογή. Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ ασκούσε νέες πιέσεις στο Κογκρέσο να δώσουν «ελευθέρας» στον Πρόεδρο Μπους, παρά το γεγονός ότι στη Γερουσία οι ενστάσεις παραμένουν αρκετά ισχυρές.
Χτες, όπως έγινε γνωστό, αναγνώστηκε και στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, επιστολή του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος προειδοποιεί για τη «μικρή» πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν χημικά και βιολογικά όπλα από τον Σαντάμ είτε από συνεργαζόμενους τρομοκράτες, πριν εκδηλωθεί επίθεση σε περίπτωση που εκτιμήσει ότι είναι αναπόφευκτη. Στην επιστολή, ο Τένετ επιβεβαιώνει τα λεγόμενα Μπους περί «ισχυρών στοιχείων που αποδεικνύουν τις υψηλόβαθμες επαφές του Ιράκ με την «αλ Κάιντα» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Επίσης, σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι παρατηρήσεις του δεν έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της αμερικανικής προεδρίας, που χαρακτηρίζει μέγιστη απειλή το Ιράκ.
Στην αναγκαιότητα ενός «νέου αποτελεσματικότερου συστήματος επιθεωρήσεων» αναφέρθηκε, εκ νέου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η σύρραξη δεν είναι αναπόφευκτη σε περίπτωση που το ιρακινό καθεστώς συμμορφωθεί. Οι δηλώσεις Μπλερ έγιναν ένα 24ωρο πριν την αναχώρηση, σήμερα, του Βρετανού πρωθυπουργού για συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο στη Μόσχα.
Οι εξελίξεις στο Ιράκ δε θα επηρεάσουν την αναγκαιότητα δίκαιης επίλυσης του Μεσανατολικού, προσπαθούσε να καθησυχάσει τις ιρανικές ανησυχίες ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που έφθασε, χθες, στην Τεχεράνη, αφού ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Κουβέιτ. Ο Στρο επρόκειτο να συναντηθεί τόσο με τον Ιρανό ομόλογό του, Καμάλ Κχαραζί, όσο και τον Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Βρετανός διπλωμάτης θα αποπειραθεί να εκμαιεύσει -με ανταλλάγματα φυσικά- την τήρηση έστω χαμηλών τόνων από την Τεχεράνη, που θεωρείται κομβικός περιφερειακός παράγοντας. Εντούτοις, οι πρώτες ιρανικές αντιδράσεις, επισήμως, ήταν μάλλον αρνητικές, καθώς ο Κχαραζί δήλωνε ότι στόχος των απειλών είναι τα πετρέλαια και η ηγεμονία των Αμερικανών σε ολόκληρη την περιοχή.
Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ συναντιόταν με το Γάλλο Πρόεδρο και διαβεβαίωνε ότι το Ισραήλ υποστηρίζει τον αφοπλισμό του Ιράκ, αλλά δεν πιέζει τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση. Παράλληλα, γαλλικές πηγές υποστήριζαν ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι Ρωσία και Γαλλία βρίσκονται, πολύ κοντά, στην υιοθέτηση μιας νέας απόφασης, που όμως δε θα προβλέπει αυτόματη χρήση βίας.
Τέλος, προειδοποίηση κατά μιας ένοπλης σύρραξης απηύθυνε και η επικεφαλής του Ταμείου Πληθυσμού, του ΟΗΕ, Τοράγια Ομπάιντ, τονίζοντας ότι «πραγματικά θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης από ανθρωπιστικής άποψης» και συμπλήρωσε ότι όποιος θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία, μάλλον θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις αιτίες της, παρά να δημιουργήσει περισσότερες.
«Καμία αραβική χώρα της περιοχής δε θα μείνει αλώβητη σε περίπτωση στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράκ» προειδοποίησε Αραβες διανοούμενους και εκπροσώπους κομμάτων από όλο τον αραβικό κόσμο, που συμμετέχουν σε διάσκεψη για το Ιράκ στη Δαμασκό, ο Ιρακινός αντιπρόεδρος. Ο Ταρέκ Αζίζ τόνισε ότι «ακόμη και όσοι πειστούν από τα ωραία λόγια και συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, μετά το τέλος του εγκλήματος θα αντιληφθούν ότι βρίσκονται υπό πλήρη αμερικανική και σιωνιστική ηγεμονία».
Μάλιστα, ο Αζίζ έκανε ειδική μνεία στην Ιορδανία προειδοποιώντας τους «Ιορδανούς αδελφούς» για τις δύσκολες ημέρες που τους περιμένουν αν υλοποιηθούν τα «ισραηλινο-αμερικανικά σχέδια εκτοπισμού χιλιάδων Παλαιστινίων προς την Ιορδανία». Στη σύνοδο παρευρίσκεται και ο Βρετανός βουλευτής Τζορτζ Γκάλογουεϊ, που επανέλαβε ότι αναζητείται πρόσχημα για να επιβληθεί αμερικανική οικονομική κυριαρχία στην πολύτιμη περιοχή.
Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι για πολλοστή φορά αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν «στόχους της ιρακινής αεράμυνας» στη βόρεια «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» κοντά στη Μοσούλη «επειδή δέχτηκαν πυρά». Από ιρακινές πηγές έγινε γνωστό ότι από την επίθεση, που έπληξε πολιτικούς και όχι στρατιωτικούς στόχους, σκοτώθηκαν 4 πολίτες και 10 τραυματίστηκαν.