Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αντιαμερικανική αντίσταση

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός θεμελιώνεται με τις γνωστές και δοκιμασμένες ανά τους αιώνες μεθόδους: Επίδειξη δύναμης, κατατρομοκράτηση κρατών, επιβολή δικτατοριών, ωμές στρατιωτικές επεμβάσεις. Με αυτή τη συνταγή, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, οι ΗΠΑ κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο, αυτή την πρακτική ακολουθούν προκειμένου να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους.

Χτες ο «Ρ» δημοσίευσε απόσπασμα από τον επίσημο κατάλογο των δραστηριοτήτων των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών, που αφορούσε σε συσκέψεις μιας «επιστημονικής επιτροπής» του Πενταγώνου με θέμα την «αναζήτηση μεθόδων και μέσων για την ιδιάζουσα χρήση δυνάμεων, για την επίτευξη πολιτικών, οικονομικών και ηθικών αλλαγών σε χώρες που επηρεάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Μόνον ο τίτλος του θέματος είναι αρκετός για να καταλάβει κανείς την ποιοτική διαφορά των επεμβάσεων, τις οποίες έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ συστηματικά χρησιμοποιούν από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν να παίζουν ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Οι επεμβάσεις ακολουθούν έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος καθορίζει στόχους, μέσα και μεθόδους. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι η αλαζονεία της υπερδύναμης επιβάλλει πια τη δημοσιοποίηση της λειτουργίας των εργαστηρίων κατατρομοκράτησης των λαών.

Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν κρύβουν πια τις μεθόδους που πάντα χρησιμοποιούσαν για την επιβολή των συμφερόντων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά η δημοσιοποίησή τους αποτελεί μέρος της τρομοκρατικής ταχτικής τους. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο που χτες δημοσίευσε ο «Ρ», στα «τρομο-εργαστήρια» του Πενταγώνου γίνεται συστηματική αναζήτηση «της κατάλληλης βίας που θα μπορούσε να προκαλέσει διχασμό και αντίθεση συμφερόντων μεταξύ διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων» σε ένα εχθρικό, για τις ΗΠΑ, κράτος. Συζητείται το πού θα πρέπει να «εστιαστεί η βία με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς καθεστώτων» ή το «πώς θα απομονωθούν τα καθεστώτα από τα όργανα και τις γραφειοκρατίες τους».

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς προσεκτικά για να αντιληφθεί πώς υλοποιούνται οι σχεδιασμοί των αμερικανικών «εργαστηρίων». Πέρα και πριν από τους βομβαρδισμούς και τους πολέμους, «η αλλαγή συμπεριφοράς των καθεστώτων» πραγματοποιείται με πιο ήπιες και σύγχρονες μεθόδους: Ελεγχος, ασφυκτικός, των ΜΜΕ, ανάδειξη φιλικού προς την Ουάσιγκτον πολιτικού προσωπικού, δημιουργία οικονομικών ελίτ απόλυτα εξαρτημένων από τις ΗΠΑ. Αν και όποτε όλα αυτά δεν είναι αρκετά, τότε έρχεται η ώρα της ωμής βίας. Οπως συνέβη στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν, όπως ήδη συμβαίνει στο Ιράκ.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον που δημιουργεί η σκιά των βαρβάρων στον πλανήτη, μια και μόνη επιλογή εμφανίζεται: Αντιιμπεριαλιστική οργάνωση και αντίσταση. Ο λαός μας έχει τη δική του ιστορία στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, έχει και πείρα και δύναμη. Αλλά και οι τεράστιες κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες στην Ιταλία, όπου συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του επικείμενου πολέμου κατά του Ιράκ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οι πορείες διαμαρτυρίας στις ίδιες τις ΗΠΑ, στο Λος Αντζελες, στην Ουάσιγκτον και στη Ν. Υόρκη δείχνουν το δρόμο, έστω κι αν τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ δε... βρίσκουν, προς το παρόν, χρόνο και χώρο για να τις προβάλλουν.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ