Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Κρύβουν την άσχημη εικόνα της οικονομίας

Προσπάθεια να κρύψει την άσχημη εικόνα και της ελληνικής οικονομίας έκανε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στην παρθενική συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα παρακολουθεί την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του κράτους.

Η εκτέλεση, είπε, του προϋπολογισμού είναι καλή σε γενικές γραμμές και ανταποκρίνεται στον προγραμματισμό που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ανέφερε όμως ότι υπάρχουν υπερβάσεις ύψους 100 δισ. δρχ. που οφείλονται σε αποζημιώσεις που θα δοθούν στους αγρότες για την αποκατάσταση ζημιών λόγω της κακοκαιρίας. Είπε επίσης ότι είναι «καταφανώς μειωμένα» τα έσοδα που προβλέπονταν από τις επιχειρήσεις λόγω «ύφεσης της κερδοφορίας τους» και από το χρηματιστήριο λόγω μείωσης των συναλλαγών. Ανακοίνωσε ότι τα έσοδα στο πρώτο οκτάμηνο βαδίζουν «καλώς» και είναι «ελαφρά ψηλότερα από το στόχο που τέθηκε». Οσο για τις δαπάνες είπε, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 8% αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου θα κινηθούν στο στόχο (6%) που έχει τεθεί. Ομολόγησε ότι προχωρούν οι άγριες περικοπές κοινωνικών κυρίως δαπανών αφού είπε ότι γίνεται «μείωση της λειτουργικής δαπάνης του δημοσίου». Κατά τον υπουργό οι δημόσιες επενδύσεις προχωρούν με υψηλούς ρυθμούς και πραγματοποιούνται κυρίως από εθνικούς πόρους ενώ παραδέχτηκε την επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τους τόκους μετά την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 5% του ΑΕΠ μετά από συμμόρφωση με οδηγίες της ΕΕ.

Ο υπουργός δεν παρέθεσε στην επιτροπή αναλυτικά στοιχεία και όπως παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης δεν μπορεί να γίνεται ουσιαστική συζήτηση στην επιτροπή με βάση μία απλή κατάσταση του υπουργού όπου απλώς απεικονίζονται νούμερα και μάλιστα παλιά αφού αναφέρονται μόνο μέχρι τον Ιούνη. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μια αναλυτική κατάσταση κατά τομέα της οικονομίας ενώ είπε ότι σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τις επενδύσεις και το εμπορικό ισοζύγιο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση κρύβει από τον ελληνικό λαό την πραγματικά άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που είναι κρίση του καπιταλισμού, την οποία θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι με συγκράτηση των αμοιβών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Τώρα, είπε, φαίνονται οι επιπτώσεις της ψεύτικης εικόνας που δημιούργησε η «δημιουργική λογιστική» για να μπούμε στην ΟΝΕ για την οποία έχει ευθύνη και η ΝΔ που την κάλυψε. Απαντώντας στους ισχυρισμούς για την αύξηση του ΑΕΠ, είπε ότι από αυτήν κερδίζουν οι λίγοι ενώ χάνουν οι πολλοί οι οποίοι μάλιστα είναι και οι παραγωγοί του πλούτου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ