Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι δήθεν ανεξάρτητοι υποψήφιοι

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ένα ακόμη βήμα απ' το οποίο η πλειοψηφία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική, να ενισχύσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, μεγάλα τμήματα αυτών των στρωμάτων πρέπει να «αποδράσουν» από το δικομματισμό, ξεπερνώντας τα κάθε είδους διλήμματα. Μια εκλογική ήττα της κυβέρνησης που συνδυάζεται με εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι μια εξέλιξη χωρίς αντίκρισμα, αφού είναι γνωστό ότι οι δύο εταίροι του δικομματισμού υποστηρίζουν την ίδια, απαράλλακτη πολιτική.

Θα πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι σ' αυτή την πορεία που έχει στο τέλος την αυθεντική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής του δικομματισμού, δεν παρεμβάλλεται μόνο η προπαγάνδα και η πρακτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Παρεμβάλλονται και μια σειρά από «αναχώματα» που στήνονται με σκοπό να συγκρατήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια «εντός των τειχών».

Στα «αναχώματα» αυτά περιλαμβάνονται συνδυασμοί που ψευδεπίγραφα εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, συνδυασμοί που εμφανίζονται ως εκφράσεις των «κεντροαριστερών» και «κεντροδεξιών» σεναρίων, αυτοί που κρύβονται πίσω από το προσωπείο του «αντάρτη» είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και αυτοί που παραπλανητικά ισχυρίζονται ότι ακυρώνουν την πολιτική, ή κομματική τους, ταυτότητα και διεκδικούν ψήφο με καθαρά «αυτοδιοικητικά» κριτήρια.

Οσον αφορά τους εμφανιζόμενους ως ανεξάρτητοι και αυτούς που διεκδικούν ψήφο με «αυτοδιοικητικά κριτήρια» θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το βασικό κριτήριο της ανεξαρτησίας του κάθε υποψήφιου δεν είναι το τι δηλώνει ο ίδιος, αλλά το κατά πόσο στην πράξη είναι ανεξάρτητος από την πολιτική της λιτότητας, της ανεργίας, των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, της περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, την πολιτική του πολέμου, αλλά και την πολιτική που θέλει την τοπική αυτοδιοίκηση μακρύ χέρι της κυβερνητικής εξουσίας.

Από την άλλη, τα «κεντροαριστερά», ή «κεντροδεξιά» σχήματα, επιχειρούν να δημιουργήσουν μοχλό στήριξης του δικομματισμού, εμποδίζοντας την έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Από τη μια επιδιώκουν να οικειοποιηθούν αυτή τη δυσαρέσκεια, προκειμένου να μην εκφραστεί με την ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών, αφού από την άλλη διακηρύσσουν την προθυμία τους να γίνουν τα υποστηρίγματα των δύο κύριων φορέων της κυρίαρχης πολιτικής. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η πολιτική της ηγεσίας του Συνασπισμού, η οποία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις προβάλλει ξεχωριστές υποψηφιότητες, ενώ σε σειρά πόλεων και νομών υποστηρίζει κοινούς συνδυασμούς με το ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν σ' αυτές τις εκλογές να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική του δικομματισμού. Αλλά, για να το πετύχουν πρέπει να καταδικάσουν με την ψήφο τους και την επιχείρηση υποστύλωσης αυτής της ίδιας πολιτικής, από τους διάφορους δήθεν ανεξάρτητους, αντάρτες, υποψηφίους των λεγόμενων αυτοδιοικητικών κριτηρίων. Και να δώσουν την ψήφο τους, ενισχύοντας αποφασιστικά τους συνδυασμούς συμπαράταξης που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις στους δήμους και τους νομούς σ' όλη τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα ξέρουμε!(2006-10-21 00:00:00.0)
Μεγαλείο αποπροσανατολισμού(2006-08-23 00:00:00.0)
ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις εκλογές της 13ης Οκτώβρη(2002-10-01 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις του δικομματισμού(2002-09-29 00:00:00.0)
Γραμμή υπέρ της εφαρμοζόμενης πολιτικής(2002-09-21 00:00:00.0)
Στη ρότα της υποταγής των εργαζομένων(1998-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ