Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν η κρατική καταστολή βρίσκει το άλλοθί της

Σε πολλαπλής στόχευσης αναδείχτηκε η οργάνωση της προχτεσινής πορείας στην Αθήνα που υποτίθεται πως έγινε ενάντια στην κρατική καταστολή. Ο τρόπος που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ, η εσπευσμένη ανταπόκριση της κυβέρνησης και της ΝΔ με εκτιμήσεις για κινήσεις «εκτός πολιτεύματος» που παραπέμπουν σ' ό,τι εφαρμόστηκε ήδη στην Ισπανία και προδιαγράφουν αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς, μαρτυρούν και όσα οι οργανωτές της διαδήλωσης αρνούνται.

Κανείς απ' όσους υπογράφουν τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο για την προχτεσινή πορεία στην Αθήνα δεν είδε τον αγοραίο αντικομμουνισμό, όπως εκφράστηκε με χιλιάδες τρικάκια. Ανάλογα με τους στόχους που υπηρετούν ήταν και τα σχετικά ρεπορτάζ. Από αυτά που διακρίνεται έντονα η πληροφόρηση από την Ασφάλεια, ως εκείνα που προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από την πρόκληση.

«Εξετράπησαν σε ύβρεις κατά των ΜΜΕ και των θυμάτων της "17Ν"» είναι η ευγενική εκτίμηση που περιέχεται στην πρώτη σελίδα στην «Ελευθεροτυπία», που είδε ότι «λίγοι διαδήλωσαν κατά της τρομολαγνείας». Το εσωτερικό ρεπορτάζ προσπαθεί να ισορροπήσει στον τίτλο «πορεία οργής και συνθήματα ντροπής»...

Στην «Απογευματινή» ο Μ. Δεληπέτρος υπογράφει ρεπορτάζ που περιγράφει «ανθρώπους στα 55 τους που δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα με περιοδικά και χτες προσκυνούσαν τη "σομόν κόμισσα" του αρχοντικού των Λειψών» (αναφορά στη συνοδεία της Μ.Τ. Πινό). Εντοπίζει το πρόβλημα όχι στα «15χρονα που συμμετείχαν ποιος ξέρει από πού οδηγημένα», αλλά στους 45-55άρηδες που «έπεσαν δύο φορές σε παγίδες επωνύμων προβοκατόρων, προκάλεσαν ατυχείς συγκρούσεις με θανατηφόρους τραυματισμούς» (παραπομπή σε Κρυστάλλη, Πρέκα - Τσουτσουβή και «συνήθειες υπόπτους»), και φωτογραφίζει ως συμμετέχοντες στην πορεία «πρώην στελέχη διαφημιστικών εταιριών» με «οροφοδιαμερίσματα στο κέντρο του Ψυχικού».

Στην τακτική «πατώ σε δύο βάρκες» συνεχίζει η «Αυγή», κλέβοντας πελατεία από την «Ελευθεροτυπία». Ο τίτλος του θέματος υπηρετεί τις εκλογικές ανάγκες του ΣΥΝ που ποντάρει στις ψήφους του «χώρου» και υιοθετεί την εκτίμηση «πορεία κατά της καταστολής και της τρομο-υστερίας». Στον πλάγιο αναγκάζεται να σημειώσει ό,τι όλοι είδαν κι άκουσαν ότι η πορεία έγινε «με φωνές συμπαράστασης στη "17Ν"». Στο κείμενο του ρεπορτάζ με υπογραφή του Νίκου Φίλη διευκρινίζεται ότι «ο ΣΥΝ εξέφρασε τη διαφωνία του με το πολιτικό πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης και αποδοκίμασε έντονα τα συνθήματα αλληλεγγύης προς τους εγκλείστους στον Κορυδαλλό». Οι διευκρινίσεις κρίθηκαν προφανώς αναγκαίες καθώς στις τηλεοπτικές οθόνες εμφανίστηκαν κάποια στιγμή στελέχη του ΣΥΝ στο περιθώριο της πορείας, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι η ομάδα «Κοκκινοπράσινο Δίκτυο» του ΣΥΝ συμμετέχει επισήμως στο Δίκτυο που συνδιοργάνωνε την κινητοποίηση.

Η «Καθημερινή» κινήθηκε στην τακτική που χτες εκφράστηκε πιο οξυμένα από τον εκπρόσωπο της ΝΔ με την εκτίμηση ότι η διαδήλωση «προκάλεσε την ανεκτικότητα και την ανοχή της δημοκρατίας» και υιοθετεί «το συμπέρασμα των αρχών, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ενιαίος και αδιαίρετος, διαχωριζόμενος μόνον ως προς τους ρόλους».

Το «Βήμα» καλά πληροφορημένο για τη σύσκεψη που προηγήθηκε της πορείας, αναφέρει ότι δεν έγιναν επεισόδια γιατί «περίπου 50 άτομα είχαν επιστρατευτεί από τους οργανωτές για να κάνουν περιπολίες στο μπλοκ των αναρχικών και να απομονώσουν μεμονωμένα άτομα».

«Με συνθήματα υπέρ της 17Ν» ο τίτλος στα «ΝΕΑ», όπου το ρεπορτάζ μένει στα όρια της τυπικής περιγραφής όσων και τηλεοπτικά ήταν ήδη γνωστά.

Το «Εθνος» μιλά για «πορεία συμπαράστασης στους αμετανόητους της "17Ν"»

Σ' όλα τα ρεπορτάζ αποκρύβεται το γεγονός: Οτι για μια ακόμα φορά οργανωμένες ομάδες, όπως το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα που σε γραπτά τους έχουν εκφράσει και πραγματικά αιτήματα του αστικοδημοκρατικού κινήματος του χώρου των δικαιωμάτων, έδωσαν πλήρη πολιτική και οργανωτική κάλυψη σε κραγμένες ομάδες ασφαλιτών - προβοκατόρων που παριστάνουν τους αναρχικούς. Το γεγονός ότι εκ των υστέρων, χτες, το Δίκτυο με ανακοίνωσή του επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση του «από μία ελάχιστη μειοψηφία» δε σώζει τα προσχήματα, καθώς στην ίδια ανακοίνωση θεωρεί ενιαίο μπλοκ τα «3.000 - κατά την αρίθμησή του - άτομα που διαδήλωσαν». Μιλά για «θανατολάγνες χυδαιότητες κάποιων που ήταν εκτός του κορμού της διαδήλωσης» όταν κορμός της διαδήλωσης ήταν το αυτοχαρακτηριζόμενο «αναρχικό μπλοκ» με γαρνιτούρα στην κεφαλή της πορείας τους έτσι κι αλλιώς λιγοστούς του Δικτύου, της Συσπείρωσης και όσους κρατούσαν το πανό του ΕΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ