Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανεπανόρθωτες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα

Νέο πλήγμα για τους αγρότες οι τελευταίες βροχοπτώσεις και το χαλάζι της Κυριακής

Eurokinissi

Χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, κυρίως βαμβακοκαλλιέργειας, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές, από την ισχυρή βροχόπτωση και το χαλάζι, που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή σε περιοχές των Νομών Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας. Οι καταστροφές στις καλλιέργειες ήρθαν να δώσουν νέο μεγάλο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημα των αγροτών, που οδηγούνται σε οικονομικά αδιέξοδα και χρεοκοπία εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ιδιαίτερα τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί, οι οποίοι εκτός από την εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι και μιας σειράς άλλων αντιαγροτικών μέτρων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος τους, φέτος, λόγω και των αντίξοων καιρικών συνθηκών, θα έχουν μειωμένη παραγωγή και θα υποστούν περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από τους πληγέντες αγρότες ακόμα περιμένουν από την κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε η ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001.

Οι αγρότες και όλοι όσοι επλήγησαν έχουν περιέλθει σε απόγνωση και απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων.

Κοντά στους πληγέντες βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος. Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Τ. Τσιόγκας τονίζει: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αναγκαία μέτρα για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, αλλά και όσων υπέστησαν ζημιές στις περιουσίες τους, όπως σπίτια, αποθήκες κ.ά. Ειδικότερα όσον αφορά στους αγρότες πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% της καταστροφής, χωρίς κωλυσιεργίες. Αν δεν το κάνει αυτό η κυβέρνηση και το λέμε αυτό επειδή έχει "κακό προηγούμενο", όπως για παράδειγμα με τους παγετόπληκτους του Τυρνάβου, τότε πρέπει να διεκδικηθούν αγωνιστικά οι αποζημιώσεις. Και σ' αυτό τον αγώνα, όπως πάντα, το ΚΚΕ θα είναι συμπαραστάτης».

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα των καταστροφών από την καταιγίδα της Κυριακής και με Ερώτησή του στη Βουλή, που κατέθεσαν οι βουλευτές Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής.

Δήλωση για τις ζημιές από τη νεροποντή και τη χαλαζόπτωση έκανε και ο Μπ. Μπακούλας, υποψήφιος νομάρχης με τη «Νομαρχιακή Ενωτική Συνεργασία Λάρισας», στην οποία τονίζει: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πληγέντες αγρότες, που δέχτηκαν ακόμα ένα χτύπημα, το οποίο θα επιδεινώσει την ήδη οικονομική τους κατάσταση. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, βλέπουν να χάνεται η παραγωγή τους και να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ζητάμε από τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τις ζημιές και να καταβάλει αποζημιώσεις, έγκαιρα και δίκαια, στο 100% των καταστροφών. Είναι γεγονός ότι οι αγρότες ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε η ξηρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2001. Μόνο η αγωνιστική στάση των αγροτών και των φορέων τους μπορεί να έχει αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ