Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Περί «προοδευτικής πλειοψηφίας»

Τη βεβαιότητά του πως όχι μόνο θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά και ότι θα τον κερδίσει κιόλας, εξέφρασε ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για τη δημαρχία της Αθήνας, Χρ. Παπουτσής. Βεβαιότητα, που εδράζει στη διαπίστωσή του ότι υπάρχει μια προοδευτική πλειοψηφία στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας. Κι επειδή τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, δε χρειαζόταν να ολοκληρώσει το συλλογισμό του, συμπληρώνοντας πως η προοδευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει τον «προοδευτικό» εκπρόσωπο του «προοδευτικού» ΠΑΣΟΚ...

Σ' αυτόν τον τόπο, όμως, και λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε. Κατά συνέπεια, υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, του λαού της Αθήνας, ο κ. Παπουτσής, όταν πλασάρει τον εαυτό του και το κόμμα του ως το απαύγασμα της προοδευτικότητας. Οπως υποτιμά και το λαϊκό αισθητήριο, προσπαθώντας να επαναφέρει τεχνητά διλήμματα του τύπου «πρόοδος ή συντήρηση», υποβοηθούμενος και από το εκλογικό σύστημα των δύο γύρων, για να υφαρπάξει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων.

Ο κ. Παπουτσής, όπως και η κ. Μπακογιάννη, θα έπρεπε να ξέρουν πως ο καθένας την ταυτότητά του την κουβαλά στην πλάτη του και πως οι πράξεις και όχι τα λόγια είναι αυτές που προσδίδουν και κατοχυρώνουν τους όποιους επιθετικούς προσδιορισμούς. Και οι πράξεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ αποπνέουν τη δυσωδία της βαθιάς συντήρησης. Ούτε ίχνος προόδου δε διαθέτει μια πολιτική που ξεκληρίζει τους αγρότες, που στραγγαλίζει τους μικρομεσαίους, που καταδικάζει στη φτώχεια τους εργαζόμενους και στην ένδεια τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Που ξυλοφορτώνει μαθητές, εργάτες, ακόμη και συνταξιούχους. Που σαν το σαράκι κατατρώγει τα θεμέλια του οικοδομήματος των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού. Που σπεύδει, πριν καν της ζητηθεί, να συναινέσει στο μακέλεμα λαών, για να στυλωθούν απ' το αίμα τους τα μονοπώλια. Κι αυτή η πολιτική φέρει τη σφραγίδα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του κ. Παπουτσή και της κ. Μπακογιάννη, επιφανών στελεχών τους, όσο και τη συναίνεση των κεντροαριστερών ή κεντροδεξιών δορυφόρων τους.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει με το σπαθί του τη συντηρητική ταυτότητα, την οποία και τιμά δεόντως. Η ΝΔ τη διέθετε πάντα. Οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, οι άνθρωποι του μόχθου, έχουν κάθε συμφέρον να τους μαυρίσουν και τους δύο, από τον πρώτο γύρο, ρίχνοντας μαζικά στην κάλπη τα δικά τους ψηφοδέλτια, τα ψηφοδέλτια του αγώνα, που στηρίζει το ΚΚΕ και άλλες αγωνιστικές δυνάμεις. Ακόμα όμως, κι όπου εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ περάσουν στο δεύτερο γύρο, οι εργαζόμενοι, τη βδομάδα που μεσολαβεί, ας σκεφτούν τα προβλήματά τους, όσα τους ταλανίζουν και ποιοι ευθύνονται γι' αυτά. Είναι σίγουρο πως θα βρουν χίλιους λόγους να τους καταψηφίσουν, στέλνοντας το μόνο μήνυμα που θα πιάσει τόπο. Το μήνυμα της αγωνιστικής, ανυπότακτης ψήφου, καταδίκης των εταίρων του δικομματισμού. Αυτή είναι η στάση που αρμόζει στους προοδευτικούς και μπορεί να δώσει ώθηση στην πραγματική πρόοδο και τις δυνάμεις που την εκφράζουν.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ