Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Η αποχή θα «καθορίσει» το δεύτερο εκλογικό γύρο...

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τελικά, η «έκπληξη» στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχτές στη Σερβία δεν ήρθε απ' τα-αναμενόμενα, εν πολλοίς...- ποσοστά των υποψηφίων αλλά απ' τον αριθμό των ψηφοφόρων που προσήλθαν -ή καλύτερα ...δεν προσήλθαν-στις κάλπες! Οι τελευταίες -ανεπίσημες αλλά έγκυρες καθώς εμφανίζονται...- πληροφορίες φέρουν το ποσοστό συμμετοχής των περίπου 6.500.000 ψηφοφόρων να κυμαίνεται στο 55%. Εάν τώρα σ' αυτό το ποσοστό, υπολογίσει κάποιος τις εκτιμήσεις των Σέρβων εκλογολόγων πως είθισται σε κάθε δεύτερο εκλογικό γύρο, το ποσοστό της -κατά μέσο όρο- προσέλευσης του εκλογικού σώματος στις κάλπες να πέφτει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, τότε, όχι άδικα, θα μπορούσε να γίνει η ακόλουθη πρόβλεψη: να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία απ' την αρχή καθώς δεν μπορεί (σύμφωνα με το σερβικό Σύνταγμα) να βγει πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας εάν το ποσοστό των ψηφισάντων στο δεύτερο γύρο είναι μικρότερο του 50%!

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει απ' τις προχτεσινές σερβικές προεδρικές εκλογές είναι το αυξημένο ποσοστό του τρίτου, κατά σειρά, υποψηφίου: του Βόισλαβ Σέσελι, επικεφαλής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κινήματος που είχε λάβει προ δύο μηνών απ' τη Χάγη την υποστήριξη του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Το ποσοστό του Σέσελι ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (έδιναν γύρω στο 13 με 15%) καθώς κυμάνθηκε σύμφωνα με το ανεξάρτητο «Κέντρο Ελεύθερων και Δημοκρατικών Εκλογών» (CeSID) στο 22,6%.

Οσον αφορά στη μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων, στις προτιμήσεις των ψηφισάντων, υποψηφίων, του (Γιουγκοσλάβου Προέδρου) Βόισλαβ Κοστούνιτσα και του (αντιπροέδρου ομοσπονδιακής κυβέρνησης) Μίρολιουμπ Λάμπους, αυτή κυμάνθηκε σε περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Ελλείψει -έως χτες βράδυ- των επίσημων αποτελεσμάτων της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, το CeSID έδινε ποσοστό 31,3% στον (υποψήφιο και ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας) Κοστούνιτσα και 27,7% στον Μίρολιουμπ Λάμπους.

Οι εναπομείναντες οκτώ υποψήφιοι εμφανίζεται πως έλαβαν τα ακόλουθα ποσοστά: Βουκ Ντράσκοβιτς 4%, Μπόρισλαβ Πέβελιτς 3,6, Βέλιμιρ Μπάτα Ζιβαΐνοβιτς 3,3%, Νεμπόισα Πάφκοβιτς 2%, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς 1,1%, Βουκ Ομπράντοβιτς 0,7%, Τόμισλαβ Λαλόσεβιτς 0,6% και Ντράγκαν Ραντένοβιτς 0,2%.

Εάν, πάντως, αληθεύουν αυτά τα εκλογικά στοιχεία, τότε, η πραγματικά σκληρή μάχη των δύο «μονομάχων» Κοστούνιτσα - Λάμπους στο δεύτερο γύρο της 13ης Οκτώβρη θα είναι να πείσει έκαστος τους Σέρβους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά... στις κάλπες! Οπως προαναφέρθηκε, ο Κοστούνιτσα θα προπορευτεί και στο δεύτερο γύρο, αλλά δε θα μπορεί να χαρεί το προβάδισμά του εάν το ποσοστό των ψηφισάντων κυμανθεί κάτω του 50%... Ομως, και σ' αυτή την περίπτωση Κοστούνιτσα, Σέσελι και λοιποί αντιπολιτευόμενοι προεδρικοί υποψήφιοι, ενδεχομένως να επιχαίρουν καθώς θα έχει μπει σε κανάλι εξελίξεων το βασικό προεκλογικό αίτημά τους: αυτό της άμεσης διεξαγωγής πρόωρων σερβικών γενικών εκλογών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ