Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
61 ΧΡΟΝΙΑ ΕΑΜ
«Συνεχίζουμε τους αγώνες για οράματα και δικαιώματα»

Μεγάλη επετειακή εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ στο Πεδίον του Αρεως, χτες το απόγευμα

Ο Νίκος Θεοφιλάτος ενώ απευθύνεται στους παρευρισκόμενους
Ο Νίκος Θεοφιλάτος ενώ απευθύνεται στους παρευρισκόμενους
Εξήντα ένα χρόνια πέρασαν από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Οι αγωνιστές του ΕΑΜ που έδωσαν μάχη ενάντια στον ιταλικό, βουλγάρικο και γερμανικό φασισμό, για τα ιδανικά και τα οράματα του ΕΑΜ, στέκονται και σήμερα όρθιοι και συνεχίζουν. Η υπόσχεση της συνέχισης αυτού του δύσκολου αγώνα, είναι η μεγαλύτερη τιμή για όλους τους αγωνιστές του ΕΑΜ. Μια υπόσχεση που δόθηκε και χτες στη μαζική συγκέντρωση - εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), στο Πεδίον του Αρεως. Ηταν μια μεγάλη εκδήλωση τιμής στα ιδανικά και οράματα του ΕΑΜ, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται πεισματικά και να αποκαταστήσει όλους αυτούς τους αγωνιστές. Σήμερα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί για ακόμα μια φορά αρνούμενη να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τους άξιους αγωνιστές του ΕΑΜ ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Στρατής Κόρακας ευρωβουλευτής, ο πρόεδρος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ Κώστας Μαραγκουδάκης, ο κ. Κουβαράς μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και πλήθος ακόμα εκπροσώπων φορέων αντιστασιακών και άλλων οργανώσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε η Αρετή Μήτση και ακολούθησε η χορωδία της ΠΕΑΕΑ με αντάρτικα τραγούδια. Από το βήμα της εκδήλωσης θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Παφίλης, μέσα σε πλήθος χειροκροτημάτων..

Ανάλογη υποδοχή είχε και ο Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό της «Συμπαράταξης για την Αθήνα: «ΕΑΜ, τρία γράμματα, μια ολόκληρη ιστορία, έμειναν στη συνείδησή μας παρά τις προσπάθειες να τα σβήσουν. Εμείς οι νεότεροι προς αυτήν την αγωνιστική κατεύθυνση δουλεύουμε και το μόνο που μπορούμε να σας πούμε, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ».


Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο κ. Κουβαράς ο οποίος τόνισε ότι ο καλύτερος φόρος τιμής είναι η συνέπεια στον αγώνα.

«Για μας η συγκρότηση του ΕΑΜ, οι αγώνες του λαού μας, η Εθνική Αντίσταση, αποτελούν φάρο και οδηγό για τις μεγάλες μάχες που καθημερινά δίνουμε, αλλά και που έχουμε μπροστά μας», τόνισε η Αθηνά Τσάμη εκ μέρους της ΚΝΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Γρ. Τουγλίδης. Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Ιερά Οδός» του Αγγέλου Σικελιανού, από τον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Θεοφιλάτος, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, ο οποίος και έκανε μια εκτενή ιστορική αναφορά στη δράση και το έργο του αθάνατου ΕΑΜ. «Με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλη του 1941 - ανέφερε - ιδρύεται το ΕΑΜ. Το ΕΑΜ με ψυχή οργανωτή, καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη του το ΚΚΕ σε λίγο χρονικό διάστημα συσπείρωσε όλο το λαό στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Δημιούργησε τον ΕΛΑΣ που με άξιους ηγέτες τον Αρη και το Σαράφη, το Σαμαρινιώτη πολέμησε στα βουνά και μέσα στις πόλεις τον κατακτητή προκαλώντας μεγάλες ζημιές».

Αλλά, πέρα από τη συμβολή του στην αντιφασιστική νίκη, το έργο του ΕΑΜ --θα πει ο Ν. Θεοφιλάτος-- ήταν ποικίλο: Στην ελεύθερη Ελλάδα οργάνωσε σε εντελώς λαϊκή βάση το θεσμό της ΤΑ και της λαϊκής δικαιοσύνης. Ανοιξε σχολεία, ανέπτυξε πολιτισμό. Για πρώτη φορά απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες και οι νέοι πάνω από 18 χρόνων».

Αναφερόμενος στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, ο ομιλητής θα σημειώσει πως σήμερα η ανθρωπότητα, όλοι οι λαοί του πλανήτη βρίσκονται σε μεγάλους κινδύνους από τις επιθέσεις και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών».

Για να καταλήξει: «Σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση, στη χώρα μας υπάρχει και παλεύει το ΚΚΕ που με τις προτάσεις του για τη δημιουργία του Κοινωνικολαϊκού Μετώπου, δίνει τη διέξοδο για το λαό, όπως, τότε, με το ΕΑΜ συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιφασιστική νίκη». Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ κάλεσε τους αγωνιστές, όλους τους εργαζόμενους στις νομαρχιακές και δημαρχιακές εκλογές «με την ψήφο μας να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όσων συναινούν. Να εκλέξουμε αρχές στο πλευρό των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, όλου του λαού».

Στο τέλος εγκρίθηκε ψήφισμα, ενώ από τα μεγάφωνα ακούστηκε το πένθιμο εμβατήριο. Η εκδήλωση έκλεισε με δημοτικούς χορούς και τραγούδια με το συγκρότημα της Βαγγελιώς Λύτρα και τον Εθνικό Υμνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ