Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Διπλωματικός πυρετός

Με απεσταλμένους, ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν Μόσχα, Πεκίνο και Παρίσι να αποδεχτούν απόφαση, που θα προβλέπει στρατιωτική δράση

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς Ουάσιγκτον και Λονδίνο κατέληξαν σε προσχέδιο ψηφίσματος και εντείνουν τις πιέσεις προς τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, δε λείπουν οι ξεκάθαρες απειλές εκ μέρους της αμερικανικής ηγεσίας ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική επέμβαση. Το πολεμικό κλίμα οξύνεται και αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στόχους της ιρακινής αεράμυνας στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ιράκ.

Αλλεπάλληλες συνομιλίες με συμβούλους του Γάλλου Προέδρου, αλλά και αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών είχε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, με στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις του Παρισιού για την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Ιράκ, στο οποίο θα εμπεριέχονται συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Μπους επιδιώκει το τελεσίγραφο του ΟΗΕ να περιορίζεται στους δύο μήνες. Ο Γκρόσμαν, στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Μόσχα, ενώ στο Παρίσι θα καταφθάνει ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του βρετανικού ΥΠΕΞ, Πίτερ Ρίκετς, που θα παραλάβει τη σκυτάλη των πιέσεων. Ο Ρίκετς, επίσης, θα μεταβεί στη Μόσχα, ενώ ο διευθυντής Διεθνούς Ασφαλείας του βρετανικού ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Ερμαν, σπεύδει στο Πεκίνο.

Οπως δήλωνε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, «ο δρόμος για μια κοινή απόφαση είναι δύσκολος και μακρύς», προϊδεάζοντας για τις σκληρές διαπραγματεύσεις σε Παρίσι, Μόσχα, Πεκίνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος επέμενε στην πρότασή του για «δύο αποφάσεις», με στόχο το Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει χρόνο νηφάλια να αποφασίσει για τα αντίποινα στο Ιράκ, αν χρειαστεί. «Πρέπει να δοθεί ευκαιρία στην ειρήνη», δήλωνε ο Σιράκ, ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν τόνιζε ότι «ο πόλεμος θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση», προκαλώντας την έμμεση λοιδορία του Πάουελ, που χαρακτήρισε αυτήν τη λογική «συνταγή αποτυχίας».

Ενδιαφέρουσα, όμως, φαίνεται ότι βρήκε τη γαλλική πρόταση ο Κινέζος πρωθυπουργός, που εξέφρασε τη συμφωνία του. Ακόμη μεγαλύτερη απόσταση μοιάζει να χωρίζει το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο από τη Μόσχα, που επιμένει ότι αρκούν οι υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ επαναλάμβανε ότι «δε βρήκε καμία απόδειξη ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ΗΠΑ - Βρετανία» και κατέληξε ότι «το τραγικότερο λάθος είναι η καθυστέρηση των επιθεωρητών».

Το στίγμα της επιβεβαίωσε και η Γερμανία, αρχίζοντας τη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς ο υπουργός Αμυνας, Πίτερ Στρακ, δήλωνε ότι «αντιτίθεται κατηγορηματικά σε έναν πόλεμο στο Ιράκ που θα προκαλέσει χιλιάδες θανάτους». «Μια δράση εκτός των ορίων του ΟΗΕ, δεν πρόκειται να φέρει ασφάλεια στις ΗΠΑ», εκτιμούσε ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν.

Πολεμικοί παιάνες από Μπους

«Αν ο Χουσεΐν δεν αφοπλιστεί, θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Αν ο ΟΗΕ δεν αναλάβει δράση, θα αναλάβουμε εμείς, ηγούμενοι μιας συμμαχίας», δήλωνε ο Τζορτζ Μπους, επιμένοντας φιλοπολεμικά και κρίνοντας, μάλιστα, ότι «η Ιστορία καλεί τις ΗΠΑ να δράσουν». Σε ρεαλιστικότερους τόνους, ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επαναλάμβανε αυτό που όλοι τείνουν να κατανοήσουν: «Στόχος μιας στρατιωτικής επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ θα είναι η ανατροπή του Χουσεΐν», υπογράμμισε, αποφεύγοντας επισταμένα να διευκρινίσει, αν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ένα επόμενο καθεστώς θα είναι καλύτερο από το τωρινό. Ο Ράμσφελντ, επίσης, απέφυγε να σχολιάσει παρατήρηση του Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με την οποία, «αν επιδιώκεται ανατροπή καθεστώτος, τα αμερικανικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν επί μακρόν στο Ιράκ και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες».

Παράλληλα, εντείνεται η διαμάχη στο Κογκρέσο για την ακριβή διατύπωση της απόφασης που θα δίνει «ελευθέρας για δράση κατά του Ιράκ» στον Πρόεδρο, με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν το Λευκό Οίκο διατεθειμένο να αποδεχτεί τις διορθώσεις που προσδιορίζουν ότι η απόφαση αφορά μόνον το Ιράκ και ότι ο Πρόεδρος οφείλει να δώσει ακριβή στοιχεία για το πώς, πότε και γιατί θα αρχίσει μια στρατιωτική επίθεση. Παρ' όλα αυτά, οι σφοδρές επικρίσεις συνεχίστηκαν. Χτες, ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι εξέφρασε την αντίθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι η αμερικανική ηγεσία «δεν έδωσε πειστικά στοιχεία για την ιρακινή απειλή και δεν ενημέρωσε για το βαρύ τίμημα σε ζωές που θα έχει αυτός ο πόλεμος για τις ΗΠΑ».

Επιθέσεις και επισκέψεις

Εναντίον δύο ιρακινών αντιαεροπορικών συστοιχιών έβαλλαν, χτες, αμερικανικά αεροσκάφη, στην επαρχία Ντχι Καρ, 350 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «πρόκειται για αυτοάμυνα, καθώς τα συμμαχικά αεροσκάφη δέχονται πλέον καθημερινά πυρά στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων». Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι επλήγησαν πολιτικές εγκαταστάσεις και τραυματίστηκε ένας πολίτης.

Στο μεταξύ, νοσοκομεία επισκέφθηκαν, χτες, οι 3 Αμερικανοί Δημοκρατικοί βουλευτές, που μετέβησαν στη Βαγδάτη, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τα δεινά του εμπάργκο και να παρέμβουν, όπως μπορούν, για αποτροπή στρατιωτικής επέμβασης. Οι Ντέιβιντ Μπόνιορ, Μάικ Τόμσον, Τζιμ Ντερμότ, που τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του πολέμου, θα συναντηθούν και με αξιωματούχους Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παραβίαση» χαρακτηρίζει η Ουάσιγκτον την ιρακινή έκθεση (2002-12-20 00:00:00.0)
Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση (2002-11-06 00:00:00.0)
Εντονες ρωσο-γαλλικές αντιδράσεις στο αμερικανικό ψήφισμα (2002-10-23 00:00:00.0)
Οξύνονται οι αντιθέσεις (2002-10-04 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα «όχι» για εξαπόλυση επίθεσης (2002-09-03 00:00:00.0)
Πιέζουν οι ΗΠΑ, εντείνεται η διπλωματία (1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ